Dacă dorești să afli cum te poți bucura de o alimentație sănătoasă și hrănitoare, pune în practică acești 6 pași simpli!
Dacă ești un adult sănătos, vei pierde în greutate dacă mănânci mai puține calorii, decât consumă corpul tău zilnic și vei lua în greutate dacă mănânci mai multe calorii decât folosește corpul tău. „Deși crearea unui deficit de calorii sună destul de ușor, pierderea în greutate și menținerea acesteia sunt dificile ”, spune Bas Hollander, director educațional Les Mills.
El susține că în urma unui studiu realizat în anul 2015, pe 176.000 de indivizi obezi, s-a evidențiat o probabilitate scăzută ca participanții să atingă o „greutatea normală” (Indice Masă Corporală 18,5 - 24,9) sau o reducere cu 5 % a greutății corporale. În grupul cu indicele de masă musculară de 30-24,9, probabilitatea de a realiza o reducere a greutății de 5 procente a fost doar una din 12 (pentru bărbați) și una din 10 ( pentru femei).
„Mai mult decât atât, peste jumătate dintre toți cei care au reușit să slăbească inițial, s-au îngrășat în următorii doi ani ” - adaugă Bas. Una dintre cele mai reușite modalități de a-ți găsi greutatea optimă este să faci mici modificări dietetice, care în timp pot face diferența. „Mâncarea nu este dușmanul”, spune Diana Archer Mills, directorul creativ Les Mills.
„Un stil de viață care include o alimentație sănătoasă se reduce la descoperirea a ceea ce funcționează pentru tine și la stabilirea unor modele alimentare care să te facă să te simți excelent și să îți aducă bucurie”.
- Fii atent la ceea ce mănânci și la modul în care te simți după masă
Există șase substanțe nutritive de care corpul nostru are nevoie pentru a funcționa: glucide, proteine, grăsimi, vitamine, minerale și apă. Deși avem nevoie de toate substanțele, cele mai bune modalități de a obține acești nutrienți depind de fiecare individ.
De exemplu, unii dintre noi ar putea considera că iaurtul este o sursă excelentă de proteine, dar altora le-ar putea cauza o durere de burtă. Acesta este motivul pentru care este important să începi să acorzi mai multă atenție alimentației și modului în care te simți după masă.
Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să începi cu un jurnal alimentar și să îți notezi tot ceea ce mănânci și cum te simți, atât după masă, cât și mai târziu în timpul zilei. Identifică modelele alimentare care te fac să te simți excelent și experimentează ceea ce mănânci și când mănânci.
- Găsește sfatul potrivit pentru tine
Uneori te poți simți copleșit de sfaturile nutriționale pe care le găsești disponibile online, care adesea sunt în contradicție. Un website te sfătuiește să eviți ceva, altul te îndeamnă să consumi mai mult din același produs. Dacă îți dorești sfaturi nutriționale dovedite și ușor de urmat, trebuie să urmezi Ghidurile de Nutriție din țara ta. În întreagă lume, aceste instrucțiuni diferă în funcție de cultură și de ceea ce este comun în fiecare regiune, dar există multe asemănări la nivel general. Indiferent de mediul din care provii, mănâncă mai multe plante, mai puțin zahar, mai puține grăsimi, mai putină sare și reduce alimentele procesate.
- Experimentează un amestec colorat de alimente
Ce face de fapt consumul unei game colorate de alimente? Ei bine, asigurarea faptului că dietele noastre sunt pline de culori diferite este una dintre cele mai simple modalități de a ne alimenta corpul cu vitaminele și mineralele necesare. Vitaminele și mineralele sunt numite micronutrienți, deoarece se găsesc în alimente în cantități foarte mici. Cu toate acestea, ele sunt critice pentru supraviețuirea noastră. Întrucât corpul nostru nu este capabil să le producă în cantități suficiente, trebuie să ne luăm aportul din alimente.
Nu numai că avem nevoie de un amestec colorat de fructe, legume, avem nevoie și de un amestec colorat de grăsimi sănătoase (cum ar fi unt, lapte, somon, ouă, ulei de măsline, nuci și carne), deoarece aceste grăsimi sănătoase sunt esențiale pentru a ne ajuta corpul să absoarbă vitamine.
- Află adevărul despre zahar
Este o concepție total greșită faptul că zahărul este dăunător și ar trebui eliminat din dietele noastre. Nu este cazul. Când mâncăm alimente precum mere sau ovăz, obținem o doză bună de zahăr, excelenta pentru energia de care avem nevoie, plus conținutul de fibre, vitamine și minerale.
În schimb, când mâncăm alimente precum prăjituri, bomboane, consumăm calorii, dar nu obținem niciunul dintre celelalte beneficii. Acest tip de zahăr adăugat nu este prezent doar în dulciuri, ci se ascunde în tot felul de produse alimentare - ketchup, maioneză, cereale ... Reducerea zahărului adăugat nu este întotdeauna ușoară, dar este cel mai rapid mod pentru a elimina caloriile inutile din dieta ta.
- Mănâncă conștient
O conștientizare instantanee a mâncării și a băuturilor pe care le-ai consumat este o abilitate excelentă de dezvoltat. Te ajută în primă fază să observi și să analizezi cum te simți după masă.
Creierul îi ia aproximativ 20 de minute pentru a-ți induce sentimentul de sațietate. Când te setezi să mănânci în mod conștient, descoperi semnalele pe care corpul ți le transmite despre gust, satisfacție și sațietate.
- Fii pregătit
Spontaneitatea este cool și îți poate aduce un sentiment de bucurie atunci când mănânci. Parcurgerea unor pași simpli pentru a avea o alimentație corectă este secretul pentru a-ți ține greutatea sub control și a-ți monitoriza alimentația sănătoasă.
Dacă ești o persoană super organizată, îți poți planifica mesele pentru săptămână următoare, dar dacă ți se pare puțin descurajantă această metodă, asigură-te că ai mereu la dispoziție gustări sănătoase.
Sursa: https://www.lesmills.com/fit-planet/nutrition/forget-dieting/