Simplul fapt că oferim copiilor apă îmbuteliată sau o folosim pentru prepararea mâncării acestora nu este suficient pentru a le asigura starea de sănătate. Ci trebuie să alegem cu atenție sortimentul de apă în funcție de compoziția chimică și de impactul acesteia asupra organismului celor mici.
Simplul fapt că oferim copiilor apă îmbuteliată sau o folosim pentru prepararea mâncării acestora nu este suficient pentru a le asigura starea de sănătate. Ci trebuie să alegem cu atenție sortimentul de apă în funcție de compoziția chimică și de impactul acesteia asupra organismului celor mici.
Apa este primul element natural cu care un copil ia contact, încă dinainte de a se naște, încă din uterul mamei. De aceea, este foarte important să ne educăm din timp despre calitatea apei pe care o oferim copiilor, pentru că totul începe, de fapt, în sarcină. Tot ce consumă o mamă în devenire are impact și asupra copilului pe care îl poartă.
Copilul tău bea cea mai bună apă?
Teoretic, după naștere, bebelușul ia contact cu apa tot în mod indirect, prin laptele matern, iar primul moment de consum direct se petrece abia după împlinirea a șase luni, când începe diversificarea alimentației. Practic, statisticile ne spun că alăptarea naturală a scăzut foarte mult, iar tot mai mulți nou-născuți sunt alimentați artificial, cu formulă de lapte (lapte praf), pentru prepararea căreia se recomandă apă îmbuteliată, nu cea de la robinet, fiartă.
Prin urmare, ar trebui să alegem sortimentul de apă plată pe care să-l consumăm în familie doar în urma unei informări temeinice despre compoziția chimică și despre efectele pe care aceasta le poate produce asupra consumatorilor, mai ales când este vorba despre copii. Iar, când vorbim despre sugari, trebuie să avem în vedere că aproximativ 75% din masa lor corporală este reprezentată de apă! Știai că un bebeluș își “schimbă” apa din corp într-o săptămână?
Iată câteva dintre aspectele de urmărit atunci când alegem apa de băut pentru copii:
• Nivelul de nitrați (și nitriți). Problema cu acești derivați ai azotului este că, deși se găsesc în natură, devin toxici pentru organismul uman odată ce sunt ingerați în cantități mari, pentru că sunt transformați în nitriți în stomac. Asta se întâmplă mai ales în cazul bebelușilor (și, în mod deosebit, în cazul celor hrăniți artificial, cu formulă de lapte, pentru că mediul lor gastric este mai acid), dat fiind că flora lor bacteriană este insuficient dezvoltată pentru a ține acest proces sub control.
De-a lungul vremii, nitriții au fost făcuți responsabili cu: apariția problemelor gastrice, a diareei infecțioase, a urticariei și erupțiilor cutanate, până la instalarea methemoglobinemiei. Aceasta este așa-numita boală albastră a bebelușilor, care scade oxigenarea țesuturilor organismului și se manifestă prin probleme respiratorii, palpitații, anxietate, chiar asfixiere în cazurile grave.
Legislația în vigoare cere ca apa destinată hidratării și pregătirii hranei bebelușilor să aibă un nivel de nitrați mai mic de 50 mg/l, însă medicii pediatri consideră și acest nivel ridicat, recomandând un maximum de 10 mg/l în cazul celor mici, mai ales că nitrații și nitriții intră în organismul uman și prin alimentație.
• Nivelul de sodiu. Organizația Mondială a Sănătății recomandă sub un gram de sare pe zi pentru copii. Asta înseamnă că, cel puțin până la vârsta de un an, nici nu trebuie să adăugăm sare în mâncarea pe care o preparăm pentru ei, pentru că își asigură necesarul din surse naturale, precum legumele și apa de băut. Mai ales în cazul unui copil, surplusul de sare (adică de sodiu) interferează cu activitatea normală a rinichilor și are impact asupra tensiunii arteriale; în plus, dezvoltă preferința copiilor pentru alimentele sărate, ceea ce crește riscul, pe termen lung, de obezitate și boli asociate.
În ce privește nivelul de sodiu din apa destinată hidratării și pregătirii hranei bebelușilor, legislația a stabilit o limită de 20 mg/l, însă, atenție, aceasta este limita maximă, iar calculul se face astfel: 1 mg de sodiu echivalează în 2,5 mg de sare; prin urmare, se ajunge la o cantitate destul de ridicată de sare pe care o sticlă de apă îmbuteliată ne-o poate furniza, astfel încât este recomandat să alegem pentru copii un sortiment de apă cu un nivel cât mai scăzut de sodiu.
• Nivel de fluoruri. Credința generală este că fluorul ne aduce beneficii, mai ales în ce privește păstrarea sănătății danturii. De fapt, prea puțină lume își pune problema care este nivelul maxim de fluor recomandat atât unui adult, cât și unui copil, precum și toate sursele prin care fluorul intră în organismul nostru: prin pasta de dinți, dar și prin alimente (mai ales în cazul celor procesate și/sau tratate cu pesticide pe bază de fluor) și, nu în ultimul rând, prin apa de băut.
În cazul copiilor, excesul de fluor se traduce, în primul rând, prin fluoroză, o afecțiune care distruge smalțul dentar, iar scheletul devine fragul din cauza depunerii de fluor la nivel osos. De aceea, medicii recomandă folosirea unei paste de dinți fără fluor de către copiii până la vârsta de doi ani; în plus, interzic administrarea de suplimente ce conțin fluor bebelușilor până la șase luni.
Conform legislației în vigoare, apa de băut trebuie să aibă un nivel maxim de fluoruri de 1,5 mg/l pentru a putea fi folosită la hidratarea și pregătirea hranei bebelușilor, așa că atenție la această categorie de ingrediente când citiți eticheta sortimentului de apă ales.
• Nivelul de săruri minerale. Copiii au nevoie de o apă slab mineralizată, pentru a nu pune probleme sistemului digestiv și rinichilor.
Sticluța AQUA Carpatica Kids din cel mai potrivit izvor AQUA pentru copii, Băjenaru
Aqua Carpatica o apă naturală cu un conținut redus de minerale, fără nitriți și cu un nivel foarte scăzut de nitrați (1,85 mg/l), un nivel scăzut de sodiu (0,78 mg/l) și absolut deloc fluor, ceea ce o face perfectă pentru întreaga familie, dar, mai ales, pentru hidratarea și prepararea mâncării bebelușilor. Toate componentele sale sunt în echilibru perfect și este o apă recomandată de Societatea Română de Pediatrie pentru consumul destinat copiilor, având un conținut redus de sodiu și cel mai mic nivel de nitrați dintre toate apele plate din România.
În plus, este îmbuteliată responsabil la sursă: Izvorul Băjenaru din satul Panaci, izvorul cu cel mai mic conținut de sodiu (0,63) și de nitrați (0,80), care își are originea în adâncurile munților Carpați, într-o zonă protejată unde nu se desfășoară activități agricole sau industriale.
Iar sticla Aqua Carpatica Kids de 250 ml, dotată cu un dop special, care curge doar când bei, este perfectă pentru mânuțele mici și pentru primele încercări ale copiilor de a se hidrata singuri.
Intră și tu pe hidratarecorecta.ro, părinții pot afla mult mai simplu și mai rapid cantitatea de lichide recomandată pentru hidratarea zilnică a celor mici.
Foto – Aqua Carpatica