Dacă te-ai întors la antrenamente mai dornic ca oricând să-ți demonstrezi că vei atinge obiectivele de la începutul anului, ai grijă să nu faci vreuna dintre mișcările care te pot muta pe banca de rezerve.
Nu te încălzești riguros
"Sunt mulți care cred că o fac, dar nu o tratează cu atenția cuvenită", spune Sorin Suciu, antrenor personal la World Class InCity. O fandare și o întindere a brațelor nu te pregătesc pentru un antrenament. Deși ți se pare că aparatele te așteaptă cu nerăbdare, ele vor fi acolo și după cele 10 minute de încălzire.
Nu faci stretching după antrenament
"Dacă începi cu o încălzire riguroasă, trebuie să închei cu un stretching făcut cu atenție" – a fost primul sfat pe care ni l-a dat Sorin, înainte de orice altceva. Tendința de a termina seriile pe care le aveai programate și să fugi la dușuri poate duce la probleme musculare a doua zi.
Supracompensezi
"Nu încerca să compensezi totul într-o zi, după o pauză de o săptămână. De fapt, nici nu există compensare", spune Sorin. În această perioadă, când toți revin din vacanță, tentația să te antrenezi mai mult ca niciodată este foarte mare, dar nu uita că riști să te accidentezi și să te alegi cu o nouă pauză.
Eviți exerciții de bază
"Când vii pentru prima oară la sală, cel mai bine este să începi cu exerciții de bază, adică cele care descriu o linie dreaptă: fandări, flotări, genuflexiuni etc. În plus, înainte să împingi bara de la piept, trebuie să-ți poți împinge greutatea corpului făcând flotări", precizează antrenorul de la World Class InCity.
Nu ai grijă de alimentația pre și post antrenament
Pentru mulți, nutriția de dinainte și după antrenament e un mister. Fiecare știe o metodă mai bună pentru el, dar Sorin Suciu simplifică lucrurile foarte mult: "Înainte de antrenament consumă carbohidrați cu eliberare lentă, pentru energie (fructe proaspete, legume, cereale integrale), iar după antrenament consumă proteine și carbohidrați cu absorbție rapidă."
Articol redactat in colaborare cu antrenorii World Class