Știai că anumite alimente ajută la o creștere ușoară a ratei metabolice? Pentru arderi calorice mai bune, adoptă o dietă care să conțină și alimentele enumerate mai jos, hidratează-te corespunzător, nu face excese alimentare, dar nici de alt gen, alege o formă de mișcare pe care să o practici regulat și vei reuși să îți menții greutatea. Consumul acestor alimente nu îți garantează că vei pierde în greutate, ci servesc ca o completare pentru o dietă echilibrată, moderat restricționată în calorii.
1. Alimente bogate în proteine
Alimentele bogate în proteine, cum ar fi carnea, peștele, ouăle, lactatele, legumele, nucile și semințele - ar putea contribui la creșterea metabolismului pentru câteva ore, ceea ce înseamnă că organismul va folosi mai multă energie pentru a le digera. Acest lucru este cunoscut sub numele de efect termic al alimentelor (TEF). TEF se referă la numărul de calorii de care are nevoie corpul tău pentru a digera, absorbi și procesa substanțele nutritive din mesele tale. Cercetările arată că alimentele bogate în proteine cresc cel mai mult TEF. De exemplu, acestea îți cresc rata metabolică cu 15-30%, comparativ cu 5-10% pentru carbohidrați și 0-3% pentru grăsimi.
2. Alimente bogate în minerale
Fierul și seleniul joacă roluri diferite, dar importante pentru buna funcționare a organismului tău. Cu toate acestea, au un lucru în comun, ambele sunt necesare pentru glanda tiroidă, care îți reglează metabolismul. Cercetările arată că o dietă prea săracă în fier sau seleniu poate reduce capacitatea tiroidei de a produce cantități suficiente de hormoni, ceea ce ar putea încetini metabolismul. Pentru ca sistemul endocrin să funcționeze cât mai bine, include alimente bogate în seleniu și fier, cum ar fi carnea, fructele de mare, leguminoasele, nucile și semințele în meniul tău zilnic.
3. Ardei iute
Capsaicina, o substanță chimică care se găsește în ardeii iuți, poate stimula metabolismul prin creșterea ratei de ardere a caloriilor. De fapt, o trecere în revistă a 20 de studii de cercetare a constatat că această substanță din suplimente sau din ardei, poate ajuta organismul să ardă aproximativ 50 de calorii în plus pe zi. Capsaicina poate avea proprietăți de reducere a apetitului. Potrivit unui studiu pe 200 de persoane, cel puțin 2 mg de capsaicină înainte de fiecare masă pare să reducă consumul de calorii, în special din carbohidrați. Cu toate acestea, acest efect de ardere a grăsimilor s-ar putea să se aplice doar persoanelor care nu sunt obișnuite să consume alimente picante.
4. Cafea
Cofeina poate ajuta la creșterea ratei metabolice. Mai multe studii au demonstrat că persoanele care consumă cel puțin 270 mg de cofeină zilnic, sau echivalentul a aproximativ 3 cești de cafea, ard până la 100 de calorii în plus pe zi. Mai mult, cofeina poate ajuta organismul să ardă grăsimile pentru energie și pare deosebit de eficientă în stimularea performanței la antrenamente. Cu toate acestea, efectele sale variază de la o persoană la alta, în funcție de caracteristicile individuale, cum ar fi greutatea corporală și vârsta.
5. Ceai
Ceaiul conține compuși care stimulează rata metabolică numiți catechine, care pot funcționa similar cu cofeina. Atât ceaiul verde oolong, cât și ceaiul verde matcha te pot ajuta să arzi calorii suplimentare atunci când ai un program regulat de antrenament. În plus, ceaiul oolong și verde ajută organismul să utilizeze mai eficient grăsimile stocate pentru energie, sporind capacitatea de ardere a grăsimilor cu până la 17%. Cu toate acestea, ca și în cazul cafelei, efectele pot varia de la o persoană la alta.
6. Fasole și leguminoase
Legumele cum ar fi lintea, mazărea, năutul, fasolea neagră și arahidele sunt deosebit de bogate în proteine în comparație cu alte alimente vegetale. Leguminoasele conțin, de asemenea, fibre dietetice, inclusiv amidon rezistent și fibre solubile, pe care organismul le poate folosi ca prebiotice. La rândul lor, aceste bacterii produc acizi grași care pot ajuta organismul să utilizeze mai eficient grăsimile stocate ca energie și să mențină un nivel normal al zahărului din sânge.
7. Ghimbir
Ghimbirul și condimentele înrudite cu acesta au proprietăți deosebit de benefice pentru stimularea metabolismului. Cercetările arată că dizolvarea a 2 grame de pulbere de ghimbir în apă caldă te poate ajuta să arzi cu până la 43 de calorii mai mult decât dacă ai bea doar apă caldă. Această băutură fierbinte de ghimbir poate de asemenea să sporească senzația de sațietate.
8. Cacao
Pudra de cacao poate fi benefică pentru metabolism, fiind o sursă excelentă de fier, proteine, magneziu, potasiu și fibre. Este deosebit de abundentă în flavonoli, care are efecte antioxidante și antiinflamatorii puternice. Cu toate acestea, prelucrarea și încălzirea pudrei de cacao poate face ca aceasta să-și piardă proprietățile sale benefice.
9. Apa
A bea suficientă apă este o modalitate excelentă de a rămâne hidratat. Unele studii arată că apa potabilă poate, de asemenea, să stimuleze pentru scurt timp metabolismul cu 24-30%. Cercetătorii remarcă faptul că aproximativ 40% din această creștere se explică prin caloriile suplimentare necesare pentru a încălzi apa la temperatura corpului - cunoscută sub numele de termogeneză indusă de apă. Cu toate acestea, efectele par să dureze doar 40-90 de minute după ce se bea apă.
10. Alge marine
Algele marine sunt bogate în iod, un mineral necesar pentru buna funcționare a glandei tiroide. Datorită conținutului ridicat de iod, consumul de alge marine previne carența și susține funcția tiroidiană. Pentru că sunt și o sursă bună de fibre, algele marine au proprietăți prebiotice.
Sursa: https://www.healthline.com/nutrition/metabolism-boosting-foods#TOC_TITLE_HDR_7