Ce tehnici trebuie să aplici ca să introduci meditaţia în rutina ta zilnică.
O tehnică simplă și la îndemână, pe care adesea o ignorăm prin simplitatea ei, include respirația. Respirația te poate ajuta să găsești liniștea, calmul și răspunsurile pe care le cauți cu ardoare, ele fiind exact în interiorul tău.
Analizează-ţi respirația
Poți începe exercițiul de meditație prin concentrarea atenției asupra respirației. Prima fază este una în care observi – cum se comportă atunci când nu o controlezi, până la ce nivel din corp ajunge (la nivelul claviculei, al coastelor sau abdomenului), care este ritmul, ce fel de respirație ai (toracică – deci mai superficială – sau abdominală – mai profundă), dacă respiri cu ușurință sau simți că respirația ta se blochează (este sacadată ori curgătoare).
Răspunsurile la aceste întrebări înseamnă un grad mai mare de cunoaștere a propriei persoane. Din altă perspectivă, mintea ta începe să se calmeze iar corpul se relaxează. Abia apoi poți trece la exercițiile controlate de respiraţie.
Numără secundele
Începe prin a inspira și expira, calm, pe nas și vei observa toate mișcările din interiorul corpului tău. Apoi schimbă ritmul respirației: inspiră trei secunde, menține respirația pentru o secundă, apoi expiră alte trei secunde. Mărește ritmul cu cinci secunde de respirație și două de menținere, pentru ca apoi să ajungi la şapte secunde de respirație și să o menții trei.
La început, respirația controlată îți poate da senzația de amețeală. Atunci când se întâmplă, revino pentru câteva momente la respirația a normală și reia exercițiul după ce senzația se atenuează.
Acesta este doar unul dintre tipurile de meditație. Pe celelalte ți le vom prezenta în postările viitoare.