Superalimente esențiale
Și 3 rețete de preparat în doar câteva minute
Dacă ar fi să fac un top 10 al superalimentelor mele favorite, cu siguranță următoarele 3 s-ar afla în top:
- Fructele goji
- Mierea de albine
- Nucile de cocos
Personal, consum în mod regulat aceste alimente și vreau să dezvolt câte puțin despre importanța fiecăruia în acest articol. Dacă aș intra in detalii am avea nevoie de cărți. Apropo de cărți, recomand “Superalimente”, de David Wolfe. O găsiți accesând acest link.
Mereu am crezut în sănătate prin mișcare și prin a consuma alimente care să fie cât mai apropiate de starea lor naturală. Nu contează că e vorba de fructe, legume sau orice altceva. Echilibrul, disciplina și alegerile de pe raft sunt importante.
Din păcate, azi se caută rezultate cât mai rapide, metode nesănătoase și scurtături cum ar fi operațiile de tot felul (în interior și la suprafață), diete nesănătoase și care nu sunt sustenabile pe termen lung; și postări pe social media care nu au absolut nici o legătură cu realitatea.
În continuare voi pune accent pe cele 3 superalimente de mai sus, prezentând la ce ne ajută, care sunt cele mai importante beneficii, istoric, unde le putem găsi sau cum ar fi bine să le consumăm și, bineînțeles, câteva rețete rapide, sănătoase și delicioase.
“În lumea nutriției a început o nouă eră. Potențialul nostru nutrițional a fost în sfârșit ajuns din urmă de tehnologie. Transporturile, comunicația, calculatoarele și cunoașterea din ce în ce mai avansată legată de nutriție ne permit accesul la alimente de o calitate incredibilă care pot fi găsite pe întreaga planetă și care înainte fie nu erau cunoscute, fie nu puteau fi găsite pe piață.
Din ce în ce mai mulți oameni încep să consume alimente organice, convinși că cea mai bună metodă de a-și menține o stare de sănătate optimă este cea naturală. Mișcarea alimentelor organice a condus la schimbarea strategiei marilor lanțuri de magazine alimentare. Ne apropiem cu pași repezi de atingerea unei mase critice a consumatorilor care și-au schimbat orientarea, preferând alimentele organice. Dorești să te alaturi acestei mișcări și să afli care sunt cele mai sănătoase alimente din lume?”
- David Wolfe
Fructele goji
Fructele goji sunt probabil cele mai bogate fructe de tip bobițe de pe întreaga planetă. Gustul lor este delicios, iar compoziția lor este foarte echilbrată pentru toate tipurile corporale, grupele de sânge și categoriile metabolice.
Fructele goji sunt un tonic adaptogen, ceea ce înseamnă că mențin starea de sănătate a organelor noastre vitale prin echilibrarea zahărului din sânge și îmbunătățirea funcțiilor ficatului, sistemului digestiv și ale pielii. Ceaiul din fructe goji este folosit în Asia pentru tratamentul diabetului și pentru reglarea nivelului excesiv de zahăr din sânge, precursor al diabetului și al bolilor de inimă.
Tot în Asia, fructele goji sunt considerate în mod tradițional un tonic sexual foarte puternic. De altfel, ele reprezintă un tonic general, care îmbunătățește vitalitatea în ansamblul ei, buna dispoziție și bunăstarea, reducând în schimb impactul stresului asupra ogranismului nostru. Împreună, toate aceste beneficii asigură o viață sexuală mai sănătoasă și mai bogată. Aș mai adăuga în combinație un program de antrenamente regulat, somn odihnitor (22-6 fiind cea mai recomandată fereastră de către specialiști) și un meniu curat.
Alte beneficii importante pe lângă îmbunătățirea libidoului, ar mai fi:
- E cel mai bun superaliment cu efecte asupra longevității
- Conține antioxidanți
- Îmbunătățește vederea
- Stimulează sistemul imunitar
- Hidratează
- Susține creierul și sănătatea neurologică
- Susține starea de sănătate a sistemului cardiovascular și a organelor vitale
Ce trebuie să cauți…
- Cumpără fructe organice
- Alege fructe mai moi, dar nu foarte moi
- Mărimea nu contează
- Alege fructele care au o culoare foarte vie
Rețetă:
Suc sau gem de goji
În funcție de cantitatea de lichid adaugată, poți prepara un suc sau un gem de goji.
- ¼ ceașcă fructe goji înmuiate în apă. Păstrează și folosește apa rezultată
- ½ linguriță coajă rasă de portocale
- ½ linguriță ghimbir proaspăt ras
- 1 linguriță miere sau nectar de agave sau 1 curmală zdrobită
Pentru gem: mixează bine amestecul cu blenderul până când se tranformă într-un piure.
Pentru suc: adaugă 1 ceașcă apă de cocos, apă purificată sau suc de mere.
Deliciossss!
Mierea de albine
Pentru început aș vrea să menționez că aș consuma miere cu orice și zilnic. Băiat fiind, stupi cutreieram… cu bunicul meu. În copilărie era unul din cele mai așteptate momente ale anului. Mai ales când mă gândesc la acei faguri care-ți “strângeau” buzele.
“Fără albine nu există miere; fără muncă nu există bani”.
În mitologia greacă mierea era considerată nectarul zeilor. Marele vegetarian grec Pitagora mânca zilnic miere, la fel ca și studenții săi. Mierea și apa cu miere erau consumate în mod curent de către sportivii care participau la Jocurile Olipmice din antichitate. Erau consumate în timpul competițiilor sportive, dar erau folosite inclusiv pentru îngrijirea pielii. Faimosul autor roman Plinius cel Bătrân a descris un sat din Munții Apenini de lângă râul Po în care marea majoritate a locuitorilor depășeau vârsta de 100 de ani deoarece consumau miere și polen. În Arabia, Mahomed, profetul Islamului, a afirmat că mierea aduce noroc și conferă sănătate. Există un citat atribuit lui care spune: “Mierea este un remediu pentru toate bolile.”
Recomandarea mea este să cumperi miere sălbatică ori de câte ori ai ocazia. Din păcate, noi nu consumăm suficiente alimente 100% naturale, iar mierea sălbatică este ușor de procurat, de depozitat, de consumat și de luat în călătorie.
Beneficii:
- Preparată din nectarul pe care îl culeg albinele din flori, mierea este un remediu universal, un îndulcitor și o sursă unică de substanțe nutritive
- Mierea este recunoscută de mii de ani pentru efectele sale terapeutice care pot alina sau vindeca anumite boli
- Are efect antibiotic asupra anumitor boli infecțioase
- Poate fi aplicată extern pentru vindecarea rănilor
- Nu generează niciodată efecte secundare negativ
Rețetă:
Fursecuri crocante cu superalimente
- 1 lingură polen
- 1 lingură acai pulbere
- ¼ lingură extract de porumb violet (pulbere)
- ¼ lingură mesquite
- ½ lingură spirulină
- 1 lingură cremă de cocos (nu ulei)
- 1 linguriță miere crudă (cea albă și zaharisită este cea mai bună pentru această rețetă)
La dorință, poți adăuga ½ linguriță cacao măcinată pentru savoare.
Amestecă toate ingredientele până când obții o pastă crocantă. Întinde-o pe o hârtie care nu lipește (foaie de copt) și deshidrateaz-o în cuptor până când obții consistența fursecurilor.
Nucile de cocos
Numite și Simbolul Paradisului, nucile de cocos sunt unul din cele mai frumoase daruri pe care ni le-a oferit această planetă. Indiferent la ce vârstă ai ajuns și cât de nepotrivit ți-ai tratat corpul până în prezent, pulpa nucilor de cocos tinere, apa de cocos, untul de cocos, și/sau uleiul de cocos îți pot salva viața.
Apa din nucile de cocos tinere este aproape similară plasmei din sângele uman, pe care îl poate regenera. În timpul bătăliilor din Pacific din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dintre anii 1941-1945, ambele părți implicate în conflict au utilizat apa de cocos pentru a le face transfuzii de urgență soldaților răniți. Plasma reprezintă 55% din sângele uman. În cazul în care călătorești într-o țară tropicală, merită să consumi și să bei lichidul din cel puțin 3-4 nuci de cocos tinere în fiecare zi. De asemenea, apa de cocos obținută din nucile tinere, de preferință sălbatice, reprezintă o sursă nutrițională excelentă pentru copii și hidratează foarte bine organismul.
Beneficii:
-
- Îmbunătățesc digestia și absorbția vitaminelor și aminoacizilor solubili în grăsimi
- Stimulează sistemul imunitar datorită acizilor grași saturați pe care îi conțin
- Îmbunătățesc utilizarea zahărului din sânge și reduc simptomele hipoglicemiei
- Îmbunătățesc absorbția ionilor de calciu și magneziu
- Sunt alcătuite în proporție de 90% din grăsimi saturate crude, una din cele mai importante cărămizi din care sunt confecționate celulele noastre
- Conțin antioxidanți puternici
- Ajută corpul să utilizeze mai eficient acizii grași esențiali (omega-3, omega-6)
- Reglează și susțin secrețiile hormonale sănătoase
- Reprezintă un precursor nutrițional al unei componente a hormonului anti-îmbătrânire numită pregnenolonă
- Îmbunătățesc funcționarea tiroidei, ajutând organismul să scape de grăsimea în exces și de toxinele acumulate
- Stimulează metabolismul și ajută la reducerea greutății corporale
- Nu conțin un nivel apreciabil de colesterol
- Susțin formarea colesterolului sănătos în ficat
Mai multe detalii despre fiecare beneficiu găsiți în cartea menționată la începutul articolului.
Ce trebuie să cauți…
Tipuri de produse care conțin nuci de cocos
- Nuci de cocos sălbatice (se găsesc în țările tropicale)
- Nuci de cocos thailandeze hibride
- Nuci de cocos maronii (verifică cele 3 găuri laterale; în cazul în care găsești mucegai, alege alte nuci)
- Apă de cocos
- Ulei de cocos
- Smântână de cocos (sau unt)
- Fulgi de cocos
- Pulbere de cocos
Rețetă:
Biluțe cu goji și cocos
- 1 ceașcă de fulgi de cocos
- ½ ceașcă ulei de cocos
- 1,5 cești caju crud
- 1,25 cești semințe de cânepă
- ½ ceașcă extract de pudră de goji
- ½ ceașcă goji măcinat
- 1 ceașcă tocotrienoli
- 2,5 linguri miere organică
- 1 vârf de cuțit sare de masă celtică
Macină separat semințele și nucile într-o râșniță, apoi amestecă-le într-un blender cu restul ingredientelor până când obții un fel de piure. Formează cu mână biluțe și pune-le la frigider.
Autor
Paul Herinean