Știai că stretching-ul este la fel de important ca antrenamentele regulate și îți aduce numeroase beneficii? Îți îmbunătățește mobilitatea și flexibilitatea, reduce incidența accidentărilor și durerile, susține sănătatea cardiovasculară și respiratorie și te ajută să te relaxezi, prin eliberarea de endorfine în organism.
Exercițiile de stretching fac parte din programele de recuperare în cazul multor afecțiuni. Acestea, alături de alte exerciții efectuate sub stricta supraveghere a unui specialist îți oferă rezultate uimitoare. Principalele beneficii ale exercițiilor de stretching sunt:
1. Creșterea flexibilității
Stretching-ul practicat regulat poate contribui la creșterea flexibilității, care este crucială pentru sănătatea ta generală. O flexibilitate îmbunătățită te poate ajuta să efectuezi activitățile de zi cu zi cu ușurință și ajută la sporirea mobilității.
2. Creșterea amplitudinii de mișcare
Un studiu a constatat că întinderea de tip PNF (Proprioceptive Neuromuscular Facilitation) este mai eficientă decât întinderea statică sau cea dinamică pentru creșterea amplitudinii de mișcare.
3. Îmbunătățirea performanței fizice
Practicarea stretching-ului dinamic pregătește mușchii înainte de efectuarea exercițiilor fizice și ajută la creșterea performanței fizice. Practicat o perioadă îndelungată, stretching-ul sporește mobilitatea musculară și articulară, astfel vei putea executa corect exercițiile fizice. Fară stretching, fibrele musculare devin mai rigide și o simplă mișcare bruscă poate duce la accidentare.
4. Creșterea fluxului sanguin
Efectuarea de întinderi în mod regulat poate îmbunătăți circulația sanguină prin creșterea fluxului de sânge către mușchi, ceea ce poate scurta timpul de recuperare și reduce durerea musculară (cunoscută și sub numele de durere musculară cu debut întârziat sau DOMS).
5. Îmbunătățirea posturii
Stretching-ul eliberează tensiunea responsabilă de rigiditatea mușchilor. Mișcările de stretching dedicate zonei spatelui ajută la alinierea coloanei vertebrale și corectează o postură deficitară. Dacă ai un stil de viață sedentar și petreci zilnic cel puțin 8 ore la birou, este recomandat să faci exerciții fizice cel puțin 60 de minute pe zi. Un studiu a constatat că o combinație de întărire și întindere a unor grupe musculare specifice poate reduce durerile musculo-scheletice și poate duce la o aliniere corectă.
6. Ajută la vindecarea și prevenirea durerilor de spate
Mușchii încordați pot duce la o scădere a amplitudinii de mișcare. Stretching-ul poate ajuta la vindecarea unei leziuni existente la nivelul spatelui, dar și la prevenirea viitoarelor dureri de spate.
7. Ameliorează stresul
Atunci când ești stresat, mușchii devin tensionați, ducând la dureri, în special la nivelul gâtului, umerilor, spatelui și capului. Acest lucru se datorează faptului că mușchii tind să se încordeze ca răspuns la stresul fizic și emoțional. Un atrenament bazat pe exerciții de stretching poate ajuta la relaxarea și recuperarea mușchilor.
8. Calmează mintea
Participarea la o clasă de stretching nu doar că ajută la creșterea flexibilității, dar îți poate calma și mintea. În timp ce te întinzi, concentrează-te pe exerciții de conștientizare și meditație și bucură-te de o pauză mentală.
9. Ajută la diminuarea durerilor de cap cauzate de tensiune
Durerile de cap cauzate de tensiune și stres îți pot afecta activitățile zilnice. Pe lângă o dietă corectă, o hidratare adecvată și multă odihnă, stretching-ul poate ajuta la reducerea tensiunii, îmbunătățirea tulburărilor de somn și la o stare sporită de bine.
Cele mai comune forme de stretching
Stretching-ul static implică menținerea unui exercițiu de întindere într-o poziție confortabilă, de obicei între 10 și 30 de secunde. Această formă de întindere este cea mai benefică după efectuarea exercițiilor fizice.
Stretching-ul dinamic presupune mișcări active care determină mușchii să se întindă. Aceste întinderi se fac de obicei înainte de exercițiile fizice pentru a pregăti mușchii pentru mișcare.
Riscuri și sfaturi de siguranță
Dacă suferi de o leziune acută, ia în considerare posibilitatea de a discuta cu un specialist în medicină sportivă sau cu un fizioterapeut pentru a concepe un program de stretching care să se potrivească nevoilor tale. În cazul unor limitări fizice care te împiedică să desfășori în mod corespunzător un exercițiu de stretching, consultă-te cu medicul tău pentru recomandarea de exerciții alternative care te pot ajuta să îți crești flexibilitatea.
După antrenament este important să facem stretching deoarece ajută la relaxarea mușchilor și poate preveni apariția febrei musculare. Stretching-ul este recomandat chiar dacă nu practici anumite antrenamente și poate fi util personelor care stau ore întregi la birou și doresc să facă puțină mișcare pentru a-și destinde mușchii.
Bucură-te de o pauză de la rutina zilnică și relaxează-te la clasele de Stretching în cluburile World Class.
Sursa: https://www.healthline.com/health/benefits-of-stretching#safety-tips