Cum să îți fixezi obiectivele de fitness
Începe acum călătoria ta de fitness! Cel mai important pas: stabilirea obiectivelor. Acestea te vor ajuta să devii mai responsabil și să depășești momentele dificile, pentru a rămâne dedicat stilului de viață activ și sănătos pe termen lung.
Am pregătit pentru tine câteva sfaturi, de la specialiști, pentru ca obiectivele tale să fie cât mai realiste, iar planurile tale realizabile. La finalul acestui an vei fi uimit de rezultate.
Concentrează-te pe câte un singur obiectiv
Ar trebui din start să îți stabilești obiective mici care pot fi duse la bun sfârșit și să încerci să atingi fiecare obiectiv de fitness pe rând, pentru a-ți menține motivația vie.
Una dintre cele mai mari greșeli pe care oamenii le fac atunci când își stabilesc obiective de fitness este că încearcă să realizeze prea multe deodată. Indiferent dacă vrei să mergi la sală în fiecare zi sau să elimini zahărul din dietă, lucrează la o rutină la sală și abia apoi la schimbarea dietei, în loc să încerci să faci totul dintr-o dată.
Personalizează-ți obiectivele
Ce ar fi fitness-ul fără distracție? Încearcă să faci fiecare workout cât mai distractiv. Pentru asta, alege clasele cu activitățile care-ți plac cu adevărat, așa încât să te simți bine de fiecare dată.
În timp ce scrollezi pe Instagram, s-ar putea să te simți inspirat de sportivi de top sau guru de fitness și de ceea ce fac aceștia pentru a-și menține condiția fizică. În esență e un lucru bun, dar atenție, s-ar putea ca unele tehnici să nu funcționeze pentru tine.
Este esențial să încerci diferite lucruri și să afli ce exerciții fizice îți place să faci cu adevărat. Dacă actorul tău preferat face Pilates, dar tu simți că această clasă nu e pentru tine, ar trebui să alegi ceva diferit, iar aceste alegeri te vor ajuta să îți respecți obiectivele.
Începe cu obiective realizabile
Ai mai multe șanse să te apropii de succes atunci când îți stabilești obiective realiste și care pot fi atinse, spun majoritatea specialiștilor. Apelează la clase de group fitness , la care știi sigur că poți ajunge și la cluburile la care îți face plăcere să mergi. Așa este mai probabil să depășești oricare dintre blocajele mentale care îți pot împiedica progresul.
Un obiectiv mai mic, realizabil, cum ar fi mersul la sală de două ori pe săptămână, este mai realist decât stabilirea obiectivului de a merge la sală în fiecare zi, la începutul călătoriei tale pentru adoptarea unui stil de viață activ. Dacă îți stabilești un obiectiv greu de atins, încrederea ta va scădea, însă când îți stabilești obiective mici, poți începe cu câteva victorii importante.
Fii răbdător și gândește pe termen lung
Dacă vei avea răbdare cu tine, corpul se va bucura pe deplin de mișcare, iar mintea de liniște. Desigur, cu toții ne dorim bucurii la minut, dar este important să fim realiști în ceea ce privește atingerea unui obiectiv. Acceptă că schimbările de durată necesită timp. Dacă alegi un obiectiv care poate fi atins pe parcursul mai multor luni sau chiar un an, acesta te va ajuta să gândești pe termen lung. Nu vei învăța să înoți într-o zi și nu vei putea ridica zeci de kilograme în câteva zile, acceptă asta și vei avea numai de câștigat.
Bucură-te de călătorie și acceptă eșecurile
Este important să te bucuri pe parcursul călătoriei tale de fitness, acesta este momentul în care vei învăța cel mai mult despre tine. A deveni un om mai sănătos, mai în formă, este o călătorie lungă, cu multe câștiguri mici pe parcurs. Permite-ți să te bucuri de învățarea unor lucruri noi, de încercarea unor alimente noi și de a câștiga o nouă încredere în tine.
Asigură-te că vei reflecta cu mândrie la realizările tale, mari sau mici, și cel mai important, nu lăsa un eșec să te înlăture de pe calea ta. Acestea nu sunt decât un motiv să fii și mai bun. Poate că ai fost ocupat și ai evitat sala de sport pentru o săptămână sau două, sau ai exagerat cu dulciurile și acum te simți dezamăgit. Nu o lua ca pe un eșec. Trebuie să înveți să accepți eșecul și să continui să mergi înainte.
Adu-ți aminte ce te motivează în călătoria ta, fie că o faci pentru a alerga la un maraton sau vrei să fii mai sănătos pentru familia ta. Acel „de ce” este cheia succesului.
Nu exagera
Ascultă-ți corpul și ia o pauză atunci când simți că este necesar. Fie că ești obișnuit să mergi la sală de câteva ori pe săptămână sau abia începi să intri într-o rutină, este important să-ți asculți corpul și să eviți să te forțezi excesiv. Nu vrei să ai parte de accidentări, așa că nu încerca să faci prea multe antrenamente într-un timp prea scurt. Este esențial să acorzi atenție corpului și modului în care te simți, să știi când e momentul unei pauze, pentru a evita neplăcerile.
Având acest mindset de învingător, dar totuși echilibrat, sperăm ca traseul tău de fitness să fie unul perfect. Pentru început poți consulta serviciile noastre – group fitness sau personal training, antrenamente online sau inot – să găsești ce ți se potriveste. Avem 43 de cluburi în România, 23 de piscine și peste 700 de experți gata să se ocupe de sănătatea și wellbeing-ul tău. Instructorii sunt cei mai în măsură să te ghideze în călătoria ta de fitness, iar diversitatea claselor va face antrenamentele și mai interesante. Să ai un an plin de obiective îndeplinite!