Află cum să-ți păstrezi energia peste zi, să-ți îmbunătățești dispoziția și să te concentrezi mai bine.
Un studiu al Universității Yale a demonstrat că meditația efectuează cu regularitate te ajută să relaxezi zonele din creier asociate cu anxietatea, deficitul de atenție și tulburările de hiperactivitate. Scanând creierul cu ajutorul rezonanței magnetice, cercetătorii au observat că cei care practică de mult timp meditația au o activitate redusă în zona legată de gândurile egocentrice. Astfel, ei se concentrează mai mult pe prezent decât pe sine.
„Tradiţional, ramurile din ashtanga yoga care abordează latura noastră mai subtilă, în sanscrită Dhāraṇā, Dhyāna şi Samādhi, nu se exersează, se întâmplă. În cultura vestică, cuvântul meditaţie se referă, după părerea mea, la conştientizare, la focalizarea atenţiei pe un obiect, prin respiraţie, senzaţie, imagine, sunet”, explică Irene Zaarour, profesor de yoga cu o experiență de aproape 20 de ani. „Şi, după cum spune melodia, «where attention goes, energy flows…», deci este important să ne descătuşăm de trecut sau de viitor, ca să rămânem în prezent.”
Conștientizează-te de la prima oră
În era comunicației, unul dintre principalele dezavantaje este acela de a fi mereu conectați, lucrând chiar și atunci când ar trebui să ne odihnim. Deși considerăm că așa vom rezolva mai multe lucruri, nu facem altceva decât să menținem computerul minții noastre mereu activ. Ceea ce, în timp, duce la scăderea productivității și la un sistem imunitar slăbit. Aici intervine meditația, care te ajută să obții sentimentul de pace interioară.
Dar primul pas spre meditație este să fii atent la respirație și senzații. Este important să te observi de când te trezești – de la felul în care te miști până la fiecare conversație purtată.
Iar când ești la birou nu uita să-ți iei pauze. La fiecare 90 de minute ieși afară, privește pe geam sau uită-te la o imagine care te calmează. Inspiră lung pe nas și expiră pe gură scoțând un sunet ușor. De ce 90 de minute? Atât reprezintă un ciclu în care corpul nostru trece din starea beta (concentrare) în alfa (relaxare). Pe timpul zilei, încercăm să menținem cât mai mult starea beta cu ajutorul suplimentelor de genul cafelei sau energizantelor, dar pauzele de 10-15 minute ajută la regenerarea corpului și la restabilirea concentrării.
În acele 15 minute de pauză poți încerca o tehnică de meditație:
Meditație ușoară
În cele 15 minute de pauză poți opta pentru meditația Hakalau. Alege un punct pe perete deasupra nivelului ochilor, pe care să îl privești. Încearcă să nu te gândești la altceva în afara punctului pe care îl fixezi. Încă din primele momente vei observa că vederea periferică va funcționa mai mult decât cea centrală. Acum ar trebui să fii mai atent la vederea periferică și să menții cât mai mult posibil această stare.
Meditație adâncă
Găsește un spațiu cu liniște deplină și, pentru 15 minute, închide ochii și încearcă să rămâi treaz, fără să te gândești la ceva anume. Meditația Hiolani presupune să ai o poziție cât mai confortabilă, dar să nu adormi – ceea ce s-ar putea să fie mai dificil la început.
Aceste tehnici de meditație te vor ajuta să îți recapeți energia, dar nu vor înlocui cele șapte ore de somn recomandate. Așa că o zi liberă, în care să nu răspunzi la telefoane și să faci lucrurile care îți plac este mereu binevenită la un anumit interval de timp.
Irene Zaarour practică yoga de aproape 20 de ani. Ține clase de yoga la World Class Health Academy at the Grand sau la școala ei de Ashtanga Yoga, Anahata.