Am selectat cinci condimente pe care nu le folosești, dar ar trebui s-o faci. Îți vor transforma mâncarea și îți vor proteja sănătatea.
Sumacul
Acest praf roșiatic, asemănător cu boiaua, are o aromă foarte intensă, acrișoară și ușor acidă, motiv pentru care mai este numit și "oțetar parfumat". Se obține din fructele roșii ale unui arbust numit Rhus coriaria și e folosit frecvent în bucătăria libaneză, turcească sau iraniană. Cel mai bine se împacă cu preparatele din carne, dar și cu salatele, ciupercile, orezul, humusul sau lahmacumul. Pe lângă faptul că are un gust incredibil, reduce nivelul de zahăr din sânge şi te ajută în afecţiunile respiratorii.
Turmericul
Cunoscut și sub numele de curcumă, turmericul este cel mai important ingredient din curry. Dacă îți place ghimbirul și simți că poți suporta ceva mai intens, încearcă-l. Este o mirodenie populară în bucătăria indiană – i se mai spune și șofran indian –, pe care o poți folosi cu încredere la salate, orez sau linte. În plus, turmericul are și un puternic rol antiinflamator!
Semințele de tonka
Deși multă vreme nu au fost folosite pe post de condimente, astăzi, seminițele de tonka reprezintă unele dintre cele mai versatile mirodenii. Asta pentru că se pot folosi atât pentru carne, cât și pentru prăjituri, spre exemplu. Ele sunt semințele arborelui Tonka, din nordul Americii de Sud, și dau o aromă intensă prăjiturilor, cremelor sau merelor caramelizate. Aceste seminţe au şi un efect tonic şi afrodiziac, aşa că merită strecurate la mesele potrivite.
Semințele de fenicul
Acestea seamănă într-o oarecare măsură cu pătrunjelul, mărarul sau coriandrul și se folosesc foarte des în bucătăria italiană. Datorită aromei lor puternice, dau un gust foarte plăcut fripturilor de miel, dar sunt la fel de utile și pentru salatele Caesar. Dacă vrei o inimă sănătoasă, ar trebui să începi să le incluzi în alimentaţia ta, pentru că au din plin potasiu, acid folic, vitamina C şi fier.
Schinduful
Este un condiment care se găsește cu precădere în Asia Centrală și de Sud, dar a fost adoptat cu succes în multe zone. Spre exemplu, este responsabil și pentru inconfundabilul gust al supei indiene. Poți folosi schinduful cu încredere în supa de ceapă ori ca să scoți banalii cartofi copți din monotonie. În plus, este perfect pentru o cură de detoxifiere, pentru că are efecte depurative, reglează activitatea pancreasului şi stimulează metabolismul lipidic şi glucidic.