Mănânc corect, mă antrenez corect. De ce nu pierd în greutate?
Orice persoană care încearcă să slăbească se poate confrunta cu o perioadă în care greutatea stagnează, care apare chiar în condițiile în care dieta este urmată cu grijă și este însoțită de mișcare regulată.
În mod normal, la începutul oricărei cure de slăbire, se pierde o cantitate crescută de apă, ceea ce înseamnă că una dintre cauze ar putea fi faptul că reţii apă.
Multă lume se confruntă cu această problemă pentru că, ori adaugă prea multă sare în mâncare, crescând astfel retenţia de apă în ţesuturi, ori nu se hidratează suficient, obligând organismul să reţină apă mai mult timp, ca măsură de protecţie antideshidratare.
Nu dormi suficient
În timpul odihnei, organismul consumă 60-75% din energie, iar dacă nu te odihneşti suficient, metabolismul este dat peste cap. De fapt, studiile au arătat că persoanele care dorm doar patru ore pe noapte prezintă un risc cu aproximativ 75% mai mare de a deveni, în timp, supraponderale sau obeze spre deosebire de cele care respectă programul normal de somn.
Nu bei suficientă apă
Corpul este compus din 50-60% apă, deci este un nutrient necesar pentru menținerea lichidelor corporale. De asemenea, ajută la reducerea senzației de foame, fiind o variantă mai sănătoasă decât băuturile îndulcite cu zahăr.
Nu planifici mesele
În situația nu care nu sunt respectate mesele din cursul zilei, sistemul de echilibru energetic al creierului intră în acțiune, rezultând în a ajunge la greutatea inițială sau a avea chiar peste numărul inițial de kilograme. Aceasta înseamnă că te lupți de fapt cu corpul tău pentru a atinge o anumită greutate.
Nu consumi suficiente calorii
În acest caz este vorba despre ce fel de calorii incluzi în dieta ta. În funcție de ceea ce consumi, caloriile din nutrienți, cum ar fi proteinele și grăsimile nesaturate, mențin senzația de plenitudine pentru o perioadă îndelungată, în timp ce caloriile din zaharurile simple se digeră rapid. Așadar, dacă alegi să reduci aportul de calorii, reducând în același timp vitaminele, proteinele și fibrele, planul de greutate nu va fi unul care va rezista în timp.
Nu ești atent la ceea ce mănânci
Atunci când scopul tău este să mănânci mai puțin, dar în același timp vrei să potolești și senzația de foame, un factor important în acest sens constă în schimbarea felului în care mănânci și a ceea ce mănânci. Poți începe prin a deveni conștient de alimentele pe care le consumi, de gustul lor, de miros sau de modul în care îți satisfac senzația de foame. Dacă capeți obișnuința de a mânca conștient, vor fi mai puține cazurile în care vei dori să ai gustări nesănătoase.
Deci, în cazul în care greutatea stagnează, nu reveni la vechile obiceiuri nesănătoase!
Reevaluează-ți obiceiurile
Reevaluează alimentația și activitatea fizică. Asigura-te că nu ai trișat cu porții de mâncare mai mari sau ai scurtat programul de mișcare.
Redu și mai mult numărul caloriilor
Pentru a continua să slăbești, redu numărul caloriilor, însă nu sub 1200. Mai puțin de 1200 de calorii pe zi pot să determine senzația de foame constantă, care crește riscul să te supraalimentezi.
Revizuiește-ți programul de mișcare
Recomandările generale sunt de 30 de minute zilnic, aproape în fiecare zi. Însă persoanele care doresc să slăbească ar trebui să facă mai mult de atât și mai des sau să crească intensitatea exercițiilor pentru a arde mai multe calorii. De exemplu, dacă la programul tău obișnuit, adaugi un exercițiu care presupune ridicarea de greutăți pentru a crește masa musculară, te va ajuta în arderea unui număr mai mare de calorii.
Gândește mișcarea dincolo de sala de fitness
Mergi pe jos mai mult, folosește mai puțin mașina sau, când vremea îți permite, ocupă-te de gradină. Orice activitate fizică te va ajuta să arzi mai multe calorii.
Surse:
www.mayoclinic.org
www.ncbi.nlm.nih.gov