În ritmul haotic în care ne trăim viața în prezent, cerințele profesionale pot pune uneori în umbră bunăstarea personală, prin lipsa timpului de a ne ocupa de noi înșine și de a ne ascultă propriile nevoi, astfel încât să găsim un echilibru între carieră, familie, hobby-uri, viață socială și relaxare.
În experiența mea de 9 ani de lucru direct cu oamenii în sală, în calitate de antrenor de group fitness, am înțeles motivele pentru care aceștia nu reușesc să aibă disciplina de a adopta un stil de viață sănătos pe termen lung.
Principalele motive pe care le-am identificat sunt: setarea unor obiective nerealiste, auto-pedepsirea dacă nu își ating obiectivul într-un timp cât mai scurt, ceea ce duce și către un sentiment general de frustrare, impactul fiind, de asemenea, la nivel emoțional, rușinea/jena pe care o au pentru că nu știu ce și cum să facă în sală, credințele limitative că nu pot să fie într-o formă mai bună, teama de necunoscut sau judecata celor din jur și bineînțeles, procrastinarea.
Stilul de viață sedentar are un impact negativ asupra corpului nostru, în special dacă lucrăm 8 ore pe zi la birou.
Iată câteva urmări negative:
- creșterea în greutate/obezitate,
- creșterea riscului de boli cardiovasculare,
- rigiditate musculară,
- dureri articulare,
- flexibilitate redusă,
- creșterea riscului de anxietate și depresie,
- o postură greșită care duce spre dureri de spate și gât, un somn neodihnitor sau chiar insomnia.
Cele enumerate mai sus reprezentând, în general, o lipsă de energie vitală.
De aproape un an de când am preluat și sarcina de a mă implica în zona de corporate wellness, am remarcat un interes scăzut al angajaților din organizații pentru un stil de viață sănătos. Este adevărat, României i-a lipsit cultura mișcării foarte mult timp, dar consider că suntem pe drumul cel bun și ne îndreptăm către un nivel ridicat de conștientizare. Mai avem un singur pas de făcut: acela de a trece la acțiune!
Cunoscând îndeaproape provocările și nevoile clienților noștri, mi-am dorit să pășesc spre următorul nivel și să profit de oportunitatea unică de a inspira și influența un public cât mai larg.
În vederea creșterii conștientizării impactului pozitiv al unui stil de viață sănătos, echipa corporate World Class propune un program de wellness special pentru companiile din România, cu activități pe toate planurile: mental, emoțional și fizic.
Scopul acestui program este de a-i ajuta pe angajații din România să experimenteze beneficiile unui stil de viață sănătos pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții și implicit productivitatea la nivel de echipă.
Menținerea unui stil de viață sănătos, cu un accent deosebit pe activitatea fizică, poate avea un impact semnificativ asupra fiecărei arii a vieții noastre.
Activitatea fizică regulată îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, reduce riscul de boli cronice și stimulează nivelul general de energie. Impactează inclusiv funcțiile cognitive, ducând spre un nivel ridicat de concentrare, o memorie îmbunătățită și o mai bună capacitate de luare a deciziilor. În mediul corporatist, acest lucru înseamnă o productivitate sporită și capacitatea de a aborda cu claritate provocările complexe întalnite la locul de muncă.
De asemenea, stim cu toții cât de stresante pot fi îndatoririle interminabile de la job. Activitatea fizică este un ameliorator natural al stresului, declanșând eliberarea de endorfine și crescând astfel buna dispoziție. Eliberarea stresului prin sport ajută angajații să abordeze responsabilitățile cu o atitudine calmă si proactivă.
Organizarea de activități de fitness și wellness în cadrul unei corporații favorizează sentimentul de comunitate în rândul angajaților. Antrenamentele comune, provocările de wellness sau activitățile de consolidare a echipei contribuie la o cultură pozitivă la locul de muncă, îmbunătățind moralul angajaților și consolidând relațiile interpersonale.
Atunci când managerul de echipă, administratorul sau HR-ul oferă un exemplu angajaților, adoptând un stil de viață sănătos și aduce în luminâ impactul pozitiv al acestuia, trimite un mesaj puternic echipei. Încurajează o cultură în care bunăstarea este prioritară, creând un mediu care valorizează atât succesul profesional, cât și sănătatea personală.
Angajații sănătoși au mai multe șanse să fie prezenți, concentrați și eficienți la locul de muncă. Acest lucru duce la rezultate mai bune pentru companie, dar și pentru managerul care conduce echipa.
Programele noastre de wellness personalizate, care răspund diferitelor preferințe, nevoi și niveluri de fitness, asigură incluziunea. Oferindu-le opțiuni, îi încurajam să participe la scară cât mai largă: măsurători cu cântarul InBody, clase de grup relaxante sau energice, planuri de antrenament individualizate, seminar de nutriție sau seminar motivațional.
În paralel cu aceste activități, implementăm provocări de wellness cu recompense, ceea ce motivează și mai mult angajații. Fie că este vorba de o provocare fizică de genul 15 minute de stretching pe zi, fie de o inițiativă de alimentație sănătoasă de genul un mar pe zi, fie de un program de conștientizare a etapei în care te afli, crearea unui mediu competitiv, dar sustenabil, adaugă un nivel suplimentar de implicare.
Obiectivul nostru: construirea unei comunități sănătoase în mediul corporatist!
Prin integrarea sănătății și a fitness-ului în cultura corporativă, managerii contribuie la construirea unei comunități care prioritizează bunăstarea. Acest lucru nu numai că atrage talente, ci și reține angajații existenți, favorizând un mediu de lucru pozitiv și dinamic.
În concluzie, un stil de viață sănătos este în primul rând o alegere personală, dar este și o decizie strategică care influențează pozitiv fiecare aspect al vieții, în special în domeniul solicitant al managementului corporativ.
Articol realizat de Elena Trîncă
Corporate Sales Manager în cadrul World Class România.
Pentru informații suplimentare, contactați corporate@worldclass.ro .