În doar 30 de minute vei şti că propriul corp e mult mai puternic decât credeai.
Prima oară la Grit nu e deloc uşor. I-o spune şi numele – grit înseamnă să scrâsneşti din dinţi. Te dor picioarele, te dor braţele, rămâi în urmă cu mişcările şi mai că-ţi vine să renunţi. Asta până când vezi că cei de lângă tine mai pot. Şi până când antrenorul vine şi-ţi spune: „Hai, nu te lăsa! Ignoră durerea!“ Atunci ştii că vei rezista până la capăt.
Grit Strength şi Grit Plyo sunt cele mai noi concepte marca Les Mills care au intrat în programul claselor de grup. Lansat în 2012, Grit urmează principiile High Intensity Interval Training (HIIT): mişcări executate exploziv, care ard rapid caloriile şi dezvoltă un corp armonios, atletic.
Pentru că sunt foarte intense, orele de Grit sunt şi singurele la care nu se acceptă persoane fără un minimum de condiţie fizică. „Nu este indicat pentru începători. Sunt multe exerciţii tehnice şi există riscul de accidentări“, explică Bogdan Popa, personal trainer World Class şi campionat național la săritura cu prăjina.
Strength sau Plyo?
Ambele, desigur! „Şi Strength şi Plyo sunt programe inspirate din pregătirea atleţilor de performanţă, apreciate în primul rând pentru gradul ridicat de complexitate“, explică Andreea Pavel, Master Trainer World Class JW Marriott The Grand.
Diferenţa dintre Strength şi Plyo este dată de greutăţile folosite. „La Strenght vei folosi greutăţi mari sau foarte mari, cu care poţi face cel mult 10 repetări pe exerciţiu, pentru maximizarea construirii masei şi tonifierea profundă“, spune Bogdan Dochian, instructor World Class de fitness și culturism.
Plyo, pe de altă parte, este excelent pentru arderea grăsimilor. Presupune folosirea unor greutăţi mici cu care să poţi face până la 20 de repetări, dar într-un ritm exploziv şi rapid.
De ce funcţionează Griturile
„Ştiința din spatele acestui antrenament este un sistem numit EPOC: consumul de oxigen după terminarea efortului“, explică Bogdan Dochian. „În timpul antrenamentului corpul consumă mai mult decât poate să producă. După antrenament el foloseşte grăsimea pentru a reface rezervele de energie folosite din muşchi. Cu cât antrenamentul este mai intens, cu atât nevoia de oxigen este mai mare, iar arderea de grăsimi este mai intensă.“
Mișcările de la Strength stimulează fibrele musculare albe, responsabile de un metabolism mai alert. Iar la Plyo (Plyo vine de la plyometrie), „multe exerciţii presupun desprinderea de la sol, ceea ce duce la o solicitare unică a musculaturii“, adaugă Andreea Pavel.
30 de minute de adrenalină
Dacă prima şedinţă pare o suferinţă continuă, după a doua vei deveni dependent. „Clienţii revin cu drag la antrenamente. Grit are mare succes pentru cei care sunt foarte determinaţi“, spune Bogdan Popa. „Pentru mine, ca sportiv de performanţă, Gritul e o provocare. Te ajută să-ţi depăşeşti limitele, limite pe care nu le treci la celelalte antrenamente.“
Nu o să înţelegi cuvintele astea decât la sfârşitul celor 30 de minute, când abia mai respiri, când tot ce vrei e să stai jos, dar când îţi simţi muşchii pulsând mai tare ca niciodată. Atunci înţelegi de ce antrenorii consideră Gritul programul suprem la World Class.
Bogdan Dochian, încheie: "Grit e the ultimate challenge. E un antrenament fenomenal, te face să leşini, dar şi să vrei mai mult. Te face să dai totul. Pe mine Gritul m-a ajutat să înţeleg cât de evoluat este corpul şi cât de mult poate să crească. Îl recomand celor care vor să experimenteze un antrenament total diferit, cu rezultate rapide şi de lungă durată."