Consumi produse naturale, pentru că sunt sănătoase. Dar uneori tocmai ele îți pun în mâncare mai multe chimicale decât ai putea crede. Află care sunt bune și care nu și cum să le identifici.
Anumite fructe și legume sunt afectate de pesticide și modalități artificiale de creștere, care le transformă proprietățile pentru care le consumi – în anumite cazuri pentru că altfel nu rezistă, în altele doar pentru a fi făcute mai mari și mai frumoase. Iată cum să-ți faci lista de cumpărături, conform unui studiu efectuat de Environmental Working Group pe 50 de astfel de vegetale.
Go for it!
Ceapa este una dintre acele legume care nu atrage atât de multe insecte, așadar, pentru creșterea ei, nu este neapărată nevoie de pesticide.
Avocado, datorită învelișului său gros, ține departe efectele pesticidelor și ale substanțelor folosite în natură pentru îndepărtarea insectelor. Așadar, îl poți consuma în continuare, însă este recomandat să îi speli coaja înainte să îl cureți.
Ananasul, la fel ca și avocado, reușește să țină departe orice substanță dăunătoare datorită învelișului său și nici nu are nevoie de ajutoare pentru a crește sănătos. Totuși, în supermarket nu îl alege pe cel care miroase a dulce și are coaja moale – sunt semne că s-a degradat deja.
Sparanghelul nu suferă de prea multe atacuri din partea insectelor, așa că, teoretic, nu ar avea nevoie de pesticide.
Mazărea este, conform studiului menționat mai sus, leguma cel mai puțin expusă la pesticide. Desigur, atunci când o cumperi la conservă, trebuie să verifici ce conservanți au fost adăugați.
Think Twice!
Merele sunt foarte predispuse la atacul insectelor, așa că, din păcate, nu pot crește fără pesticide.
Căpșunile sunt delicioase nu doar pentru tine, ci și pentru gândaci, așadar fără o doză de pesticide nu pot supraviețui.
Grepfrutul, deși are o coajă puternică, este și el în lista celor mai „pătate” fructe.
Strugurii sunt stropiți cu diverse substanțe pentru a rezista atacurilor naturii. Înainte să îi consumi, spală-i cât mai bine.
Piersicile fac și ele parte din categoria fructelor „sensibile”. Un jet de apă în plus nu va strica niciodată.
Scapă de substanțele dăunătoare
Amestecă 10 părți de apă și una de oțet (sau suc de lămâie). Lasă fructele și legumele în acest mix timp de 25 de minute. Apoi mai trece-le printr-un jet de apă.
Pune într-un recipient cu pulverizator o lingură de suc de lămâie cu 2 de bicarbonat de sodiu și o cană de apă. Amestecă până când bicarbonatul se dizolvă, apoi stropește legumele și fructele. Așteaptă 5-10 minute și limpezește-le cu apă.