Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în întreaga lume, motiv pentru care cercetătorii de pe tot globul caută soluții eficiente pentru a le combate. Deși recunoaștem importanța activității fizice, formula ideală de fitness a rămas o enigmă până acum.
În acest moment, aproximativ 620 de milioane de oameni trăiesc cu boli cardiace și circulatorii, iar până la sfârșitul anului, alte 60 de milioane vor fi diagnosticate.
Chiar dacă riscurile sunt semnificative, la fel de mare este și potențialul de a le reduce. Doza zilnică de activitate fizică este, de asemenea, esențială.
Ce tip de activitate fizică este cel mai bun?
Când vine vorba de alegerea celui mai bun tip de exerciții fizice pentru sănătatea inimii, antrenamentele cardio au fost mult timp considerate cea mai evidentă opțiune.
De obicei, antrenamentele cardiovasculare reduc tensiunea arterială și îmbunătățesc funcționarea eficientă a inimii și a plămânilor. Există numeroase dovezi care arată că activitățile cardio, cum ar fi alergatul, mersul pe bicicletă și exercițiile aerobice, sunt benefice pentru sănătatea inimii. Cu toate acestea, în ultimii ani, unii oameni de știință au sugerat că antrenamentul de forță ar putea fi o formă superioară de antrenament. O echipă de cercetători americani a petrecut 11 ani studiind obiceiurile de exerciții fizice și istoric medical.
Aceștia au descoperit că și o doză redusă de antrenament de rezistență era legată de o inimă mai sănătoasă, în timp ce riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral a fost cu aproximativ 50 % mai mic pentru cei
care ridicau greutăți în comparație cu cei care nu o făceau. Interesant este faptul că persoanele cu risc mai scăzut, au ridicat greutăți de două ori pe săptămână, timp de aproximativ o oră în total.Acest studiu a indicat că cei care practicau antrenamentul de forță beneficiau de un risc redus, chiar și în absența exercițiilor aerobice regulate.
Oamenii de știință au identificat modul în care împărțirea timpului de exerciții fizice între antrenamentul cardio și cel de forță, a fost benefică, observând că împărțirea cantității recomandate de activitate fizică între aerobic și exerciții de rezistență poate reduce riscurile de boli cardiovasculare în aceeași măsură ca exercițiile cardio.
Cu toate acestea, este puțin probabil ca efectuarea antrenamentului de rezistență pentru aceeași perioadă de timp să ofere aceleași beneficii pentru sănătatea inimii.
Oamenii înțeleg din ce în ce mai mult importanța antrenamentului de rezistență, iar acesta devine rapid cel mai popular mod de a se antrena. Această cercetare ne reamintește în timp util că menținerea cardio este importantă.
Conform studiului, chiar și perioadele scurte, de mai puțin de o oră pe săptămână, pot avea beneficii cardiovasculare substanțiale.
În concluzie, o combinație echilibrată de antrenamente cardio și de rezistență, în proporție de 50:50, ar putea reprezenta o strategie eficientă pentru menținerea sănătății inimii. Pentru mai multe informații, poți consulta sursele de specialitate sau studiile disponibile în domeniu.
Emma Hogan - https://marketing.lesmills.com/media/?mediaId=3DF76BFF-5AB8-41F2-B426FF524A7601C9