Febra musculară este o durere cu debut întarziat care se instalează la 24 – 72 de ore după finalizarea activitații fizice. Febra și durerile musculare excesive pot însemna, de obicei, că antrenamentul a fost prea intens. Un antrenament fizic de mare intensitate poate provoca ruperi microscopice în fibrele musculare, care duc la inflamație. Simptomele aparute sunt: rigiditate, durere și slabiciune musculară.
Pentru apariția febrei musculare a fost incriminat decenii la rând acidul lactic. S-a dovedit științific, însă, scăderea rapidă a concentrației de acid lactic în mușchi după încetarea efortului fizic. Un antrenament bun nu înseamnă nimic fără o recuperare adecvată, aceasta având un impact major asupra performanței și asupra rezultatelor obținute.
Iată câteva metode de refacere pe care le poți folosi pentru a trata febra musculară și pentru a reduce disconfortul după antrenament:
Somnul ajută la refacerea organismului și este fundamental pentru refacerea sportivă după efort fizic și psihic. Un somn bun și odihnitor este unul dintre cele mai bune metode de recuperare. În timpul somnului, corpul tău produce hormonul de creștere ( HGH ), care este responsabil pentru creșterea si repararea țesuturilor. Încearcă să dormi mai mult de 8 ore pe noapte.
Nutrienții importanți pentru regenerarea masei musculare sunt carbohidrații și proteinele. Proteinele conțin aminoacizi, elemente constitutive ale mușchilor, iar carbohidrații furnizează energia de care ai nevoie. Evită consumul de alimente grase imediat după antrenament, deoarece lipidele se absorb greu și întârzie procesul de reparație celulară.
Compensează pierderea lichidelor. Apa stă la baza fiecărui proces al organismului, susținând și o recuperare fizică adecvată, mai ales la sportivii de perfomanță sau la cei care depun foarte mult efort fizic. Pentru a te asigura că vei înlocui și pierderile de minerale din timpul antrenamentului este recomandat să folosiți apă cu electroliți (sodiu și potasiu).
- Masajul
Masajul funcționează eficient împotriva febrei musculare, detensionează mușchii și țesuturile, elimină contracturile musculare și oboseala, diminuează durerile, stimulează circulația și crește flexibilitatea. Indiferent de tipul de antrenament pe care îl vei face, dacă nu te recuperezi în mod corespunzator, nu vei ajuta la realizarea obiectivelor tale.
- Încălzire și Stretching
Asigură-te că efectuezi o încălzire corespunzătoare înainte de antrenament și că faci o sesiune de stretching la final pentru a ajuta mușchii să treacă treptat de la o activitate intensă la o stare mai relaxată.
- Intensitate progresivă
Începe încet și crește treptat intensitatea antrenamentelor pentru a permite mușchilor să se adapteze la noile cerințe. Evită să te supraantrenezi brusc, deoarece acest lucru poate accentua febra musculară.
Articol redactat în colaborare cu Claudia Ioniță, Antrenor Personal la World Class Militari.