Ne întrebăm deseori care este secretul tinereții și nu găsim mereu răspunsurile potrivite. Noile cercetări evidențiază puterea exercițiilor fizice desfășurate de-a lungul vieții, asupra sănătății masei musculare.
Activitatea fizică pe tot parcursul vieții ar putea proteja împotriva pierderii masei și funcției musculare cauzată de vârstă, potrivit unui studiu publicat în The Journal of Physiology. Persoanele având vârsta de peste 68 de ani care au fost active fizic de-a lungul vieții au o musculatură îmbătrânită mai sănătoasă, care este mai rezistentă la oboseală în comparație cu persoanele inactive, atât tinere, cât și în vârstă.
Acesta este primul studiu care investighează activitatea musculară, a celulelor stem și activitatea nervoasă pe oameni. Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, au descoperit că persoanele în vârstă care s-au menținut active fizic pe tot parcursul vieții adulte, aveau un număr mai mare de celule stem musculare, cunoscute și sub numele de celule satelit. Aceste celule sunt importante pentru regenerarea musculară și protejează împotriva degradării nervilor.
La studiu au participat 46 de bărbați. Aceștia au fost împărțiți în trei grupuri: tineri sedentari (15), vârstnici care au facut și fac exerciții fizice (16) și vârstnici sedentari (15). Aceștia au efectuat un exercițiu greu de rezistență, efectuând o mișcare de extensie a genunchiului pentru a evalua funcția musculară. A fost măsurată cantitatea de forță produsă. Au fost prelevate probe de sânge și au fost analizate biopsii musculare de la ambele picioare. Cercetătorii au constatat că persoanele în vârstă care au făcut exerciții fizice de-a lungul vieții au avut performanțe mai bune decât cele ale adulților în vârstă și ale adulților tineri sedentari.
„Acesta este primul studiu efectuat pe oameni care a constatat că exercițiile fizice la nivel recreativ ar putea întârzia efectele dăunătoare ale îmbătrânirii. Făcând biopsii de țesut muscular, am descoperit efectele pozitive ale exercițiilor fizice asupra populației generale care îmbătrânește. Acest lucru a lipsit din literatura de specialitate, deoarece studiile anterioare s-au concentrat în principal pe sportivii de performanță, care reprezintă un grup minoritar. De aceea, am dorit să explorăm relația dintre conținutul de celule satelit și sănătatea musculară la persoanele active în mod recreativ. Acum putem folosi acest lucru ca biomarker pentru a investiga în continuare legătura dintre exercițiile fizice, îmbătrânire și sănătatea musculară.”
„Cel mai important mesaj al acestui studiu este că, orice activitate fizică pare să fie de mare ajutor în ceea ce privește protecția împotriva declinului funcției musculare cauzată de vârstă. Este o constatare încurajatoare care, sperăm, poate stimula mai multe persoane să se angajeze într-o activitate fizică plăcută (jogging, înot, canotaj, patinaj, baschet, volei, fotbal, etc.)”.
Este demn de remarcat faptul că la acest studiu au participat numai pe bărbați, iar vârsta medie a fost de 73 de ani. Întrucât efectele îmbătrânirii asupra sănătății musculare devin mai pronunțate la peste 80 de ani, sunt necesare studii de urmărire pentru a vedea dacă beneficiile exercițiilor fizice de-a lungul vieții se mențin și mai târziu în viață. În plus, este necesar să se efectueze investigații privind activitatea recreativă și sănătatea musculară și la femei.
Sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220321103818.htm