Dependența de mâncare nu este o scuză pentru a-ți satisface poftele culinare. Este o problemă reală, din cauza căreia mulți nu reușesc să își stabilească un regim alimentar corespunzător. Însă, la fel ca alte dependențe poate fi învinsă.
Mai ales atunci când consumi fast-food sau mâncăruri procesate, această dependență își face loc mult mai ușor. Asta se întâmplă deoarece ele accelerează secreția de dopamină, acel hormon care te face să te simți bine. Întrucât aceste tipuri de mâncare conțin, de obicei, zahăr procesat – și el responsabil cu creșterea dopaminei – dependența se instalează rapid și sigur. Specialiștii Les Mills au făcut o listă de întrebări care te vor ajuta să o îți identifici probleme și soluții ca să scapi de ea.
Recunoaște-ți dependența
1. Poftești după anumite mâncăruri, chiar și când ești sătul?
2. Atunci când mănânci ceva de care aveai poftă, consumi mai mult decât voiai?
3. Mănânci alimente la care poftești până ți se face rău?
4. Te simți vinovat după, dar repeți oricum experiența?
5. Îți găsești scuze ca să consumi alimentele la care poftești?
6. Ai încercat să renunți la acest obiceiuri sau ți-ai stabilit reguli, pe care ulterior nu ai reușit să le respecți?
7. Îți ascunzi această slăbiciune de cei din jur?
8. Simți că nu mai ai control atunci când te gândești la mâncare nesănătoasă
Acestea sunt opt dintre simptomele dependenței de alimente, identificate de Asociația Psihiatrică Americană. Dacă ai răspuns afirmativ la cel puțin patru dintre întrebări, atunci s-ar putea să ai o problemă.
Ține tentațiile la distanță
Odată ce ți-ai dat seama că suferi de această dependență, trebuie să te organizezi temeinic pentru a combate problema.
Stai departe de ispite. Începe prin a-ți face o listă cu toate lucrurile după care poftești foarte tare, dar știi că îți fac rău. Apoi elimină-le cât de mult poți din jurul tău: aruncă-le din frigiderul de acasă, din sertarul de la birou etc.
Fă-ți un plan. De fiecare dată când ai poftă de ceva dăunător, în minte trebuie să ai o alternativă salvatoare: de exemplu dacă vrei să mănânci cartofi prăjiți, alege păstârnac copt (gustul e similar), înlocuiește prăjiturile normale cu cele vegane (printre altele, nu conțin zahăr), iar dacă vrei paste, caută unele de quinoa.
Pregătește-ți mesele din timp. Dacă își faci de seară pachet pentru a doua zi, șansele să mănânci nesănătos sunt mai mici. În plus, ar fi bine să îți faci din weekend un meniu pentru săptămâna ce urmează.
Amintește-ți motivele pentru care ai început asta. Ca să nu te reîntorci la vechile obiceiuri, este important să ai mereu în minte ce te-a făcut să te lași de fast-food, spre exemplu. Fă-ți o listă cu motivele și ține-o în permanență la tine. Atunci când simți că nu mai ești la fel de hotărât, recitește lista.
În caz că eșuezi pentru moment… nu renunța și nici nu îți relua vechile obiceiuri. Mai degrabă caută ajutor – ceva care te poate remotiva pentru a continua schimbarea. Apelează cu încredere la un psiholog sau la un nutriționist ori înscrie-te într-un grup în care mai există și alți oameni cu astfel de probleme.