Un organism susținut de un sistem osos puternic are nevoie de doi nutrienți-cheie calciul, care întărește structura oaselor și a dinților și vitamina D, care asigură absorbția calciului și dezvoltarea osoasă, plus multă mișcare.
A avea un sistem osos puternic în copilărie ne influențează întreagă viață. Copilăria și adolescența sunt perioadele esențiale când se formează masa osoasă: oasele cresc, devin mai lungi și mai puternice, iar acest ritm continuă până la 20 ani, când se atinge densitatea osoasă maximă.
Copiii cu oase puternice au șanse mai mari de a evita fragilitatea osoasă în viața de adult. Ca părinte, te poți asigura ca cel mic să primească cele 3 ingrediente indispensabile pentru oase sănătoase: calciu, vitamina D și mișcare.
- Alimente bogate în calciu
Calciul este unul dintre cele mai cunoscute minerale fiind necesar pentru îndeplinirea unui număr mare de funcții în organism, însă este cel mai cunoscut pentru dezvoltarea oaselor sănătoase. Se găsește în produsele lactate, fasole, unele nuci și semințe și legume cu frunze verzi. De asemenea, este adesea adăugat la alimente precum sucul de portocale sau cerealele.
Încurajați-vă copiii să mănânce alimente bogate în calciu! Copiii mici pot avea nevoie de 2-3 porții de lactate cu conținut scăzut de grăsimi în fiecare zi, în timp ce copiii mai mari pot avea nevoie de 4 porții. Încercați să înlocuiți alimentele obișnuite cu versiuni bogate în calciu. Cumpărați unt de migdale în loc de unt de arahide sau suc de portocale cu un conținut de calciu în loc de suc obișnuit.
- Supliment de vitamina D
Acest nutrient ajută la dezvoltarea de celule sănătoase, menține sistemul imunitar puternic și susține procesul de absorbție a calciului atât de necesar pentru oase. Majoritatea copiilor nu-și iau doza suficientă de vitamina D din lumina soarelui și nici din mâncare, cu toate că există o mulțime de alimente bogate în vitamina D.
Întrebați-vă medicul sau nutriționistul care este doza zilnică recomandată de vitamina D pentru copilul dvs. Vitamina D este produsă în organism atunci când razele ultraviolete ale soarelui ating pielea, însă expunerea excesivă la soare nu este recomandată, întrucât poate provoca arsuri și îmbătrânire timpurie.
- Mișcarea
Mușchii noștri devin mai puternici cu cât îi folosim mai mult. Același lucru este valabil și pentru oase. Activități precum mersul pe jos, alergarea, săriturile și cățăratul sunt extrem de bune pentru dezvoltarea sistemului osos, deoarece se folosește forța mușchilor și gravitația pentru a exercita presiune asupra oaselor.
Activități precum mersul pe bicicletă și înotul nu creează această presiune asupra oaselor, dar sunt ideale pentru sănătatea generală a corpului.
Asigurați-vă că cel mic face cel puțin o oră de activitate fizică în fiecare zi, inclusiv exerciții de susținere a greutății. Toată lumea ar trebuie să consume alimente bogate în calciu și vitamina D și să facă mișcare, în special copii în perioada preadolescentă și adolescentă.
Sursa: https://kidshealth.org/en/parents/strong-bones.html#catbody