Ce este dieta Paleo?
Cei care urmează dieta Paleo, se concentreaza pe a avea o dietă similară cu cea a strămoșilor noștri din paleolitic, adică mănâncă alimente pe care le mâncau oamenii în perioada de vânători-culegători.
Dieta poate imbunătăti sănătatea prin eliminarea alimentelor procesate, bogate în grăsimi, care au o valoare nutritivă mică și prea multe calorii. Acest plan pune accentul pe consumul de carne, fructe și legume care sunt bogate în vitamine, minerale și fibre sănătoase, astfel încât să te saturi mai repede, să mănanci mai puțin și să fie mai ușor sa pierzi din greutate.
Vei pierde din greutate pentru că de fiecare dată când renunți la grupuri de alimente, aportul de calorii tinde să fie mai mic. Rezultatul va fi că vei arde mai multe calorii decât mănânci și vei slăbi mult mai ușor.
Dieta Paleo este destul de flexibilă, astfel încât poți să te concentrezi pe mâncăruri de proveniență animală reducând foarte mult carbohidratii, sau din contră poți să ai un aport îndestulător de carbohidrați mâncând mai multe alimente de proveniență vegetală.
Mai jos avem o listă care definește în linii mari o dietă de tip Paleo.
Ce să nu mănânci:
-Mâncăruri procesate
-Zahăr
-Sucuri și răcoritoare
-Cereale și produse din cereale (paste, pâine)
-Alimente bogate în amidon (cartofi)
-Produse lactate
-Majoritatea legumelor boabe (mazăre, fasole etc)
-Îndulcitori artificiali
-Uleiuri vegetale și hidrogenate
-Cărnuri procesate (crenvurști, bacon);
Orice aliment care pare că a fost procesat într-o fabrică sau care conține gluten, amidon sau zahăr, nu este bun pentru această dietă. Este bine să citești lista ingredientelor de fiecare dată când îți cumperi un produs de la magazin, pentru că foarte multe dintre mâncărurile pe care le găsim la tot pasul conțin elemente nutriționale care nu sunt favorabile acestei diete.
Ce să mănânci:
-Ouă: orice fel de ouă; de preferat nu mai mult de 6 pe săptămână.
-Legume (care nu conțin amidon): brocoli, salata, ardei grași, ceapă, morcovi, roșii etc;
-Fructe: mere, banane, citrice, avocado, căpșuni, fructe de pădure etc.
-Grăsimi sănătoase: ulei de cocos, ulei de avocado, ulei de măsline
-Carne: vită, porc (părți cu mai puțină grăsime), pui, curcan, prepeliță sau carne de vânat; de preferat cât mai organice și naturale.
– Pește și fructe de mare
Poți sa mănanci ciocolată neagră sau să bei un vin de calitate (care de obicei are un conținut ridicat de antioxidanți). De asemenea cafeaua și ceaiul sunt permise, tot din cauza conținutului ridicat de antioxidanți.
Mișcarea și efortul fizic constant sunt necesare pentru ca dieta să dea roade, sa slabesti si sa iti tonifici masa musculara
Prin adăugarea dietei Paleo la stilul tău de viață poți să ai: un somn mai bun, mai mulți nutrienți, mai puține toxine, mai multă energie, un sistem digestiv mai sănătos, mai puține inflamații (din cauza eleminarii glutenului , zahărului, lactatelor și alcoolului) și un lucru foarte bun pentru diabetici: un nivel foarte redus al zahărului în mâncare.