Află ce să faci pentru ca mesele tale să fie combustibilul perfect pentru sănătate.
Conștientizarea nevoii de schimbare la nivel psihologic este un început, însă cea la nivel general necesită un plan bine stabilit și disciplina necesară pentru a urma pașii pe care îi ai de parcurs. Începând cu achiziția alimentelor, va trebui să îți reorganizezi toate aspectele vieții pentru a se alinia noului stil de viață. De exemplu, ar fi util să îți faci cumpărăturile necesare unei săptămâni, după o listă eficientizată și prioritizată, pentru un meniu prestabilit pentru perioada respectivă. Noile rețete sau alimente trebuie incluse treptat în meniu (nicio schimbare radicală nu dă rezultate), astfel încât după o anumită perioadă să înlocuiești în totalitate mâncarea procesată cu cea naturală. Rutina este, de asemenea, foarte importantă: cele trei mese pe zi trebuie respectate și, pe cât posibil, luate la aceeași oră.
Schimbările vor veni în timp și ai nevoie de răbdare pentru a transforma noile activități sănătoase în obiceiuri și obiceiurile într-o rutină care poate fi menținută peste ani. Nu căuta rezultate rapide și, poate, de scurtă durată, ca în cazul diverselor diete. Obiectivul nu este să dezechilibrezi organismul cu diete "șoc", ci să-i oferi o abordare sănătoasă, de durată.
"Programează"-ți sănătatea
Una dintre marile provocări ale schimbării este motivația și alcătuirea unui orar cât mai potrivit cerințelor noului stil de viață. Dacă ești o persoană activă, mereu pe fugă, care nu poate lua prânzul și cina la ore regulate, străduiește-te să incluzi micul-dejun în rutina zilnică, pentru a avea energia necesară să lucrezi în prima parte a zilei, când dai cel mai bun randament. În geantă sau în sertarul de la birou, poartă mereu gustări sănătoase ca fructele proaspete ori deshidratate, semințe și nuci sau batoane proteice. Îți poți lua de acasă sendvișuri sănătoase cu pâine neagră și humus, pastă de măsline, somon, legume etc. și nelipsita sticlă cu apă. Planificându-ți mesele, te asiguri că ai hrana corespunzătoare pentru a fi sănătos, hrană care să conțină cantitatea zilnică necesară de vitamine, proteine, minerale, enzime și fibre.
Aprovizionarea, mai simplă decât crezi
Sănătos nu înseamnă scump, mai ales dacă pregătești acasă rețete simple, rapide și sănătoase. Dacă faci cumpărături eficiente (planificate și gândite de acasă), vei evita alimentele pe care înainte le luai "ca să fie". Astfel, vei avea în permanență mâncare proaspătă în frigider, iar bugetul va fi "afectat" pozitiv. O sumă lunară aproximativă necesară pentru astfel de alimente nu ar trebui să depășească 700 lei de persoană.
Mâncatul sănătos nu presupune o fugă frenetică după ingrediente exotice. Supermarketurile sunt bune pentru fructe și legume în extrasezon, având și secțiunile bio unde se găsesc multe variante. Piețele sunt o sursă foarte bună pentru alimente, precum și magazinele de produse naturiste.
Așadar, odată ce te-ai hotărât să faci o schimbare în alimentația ta, ține cont de aceste sfaturi și procesul va fi cu siguranță mai ușor:
- creează-ți un plan de mese predefinit;
- fă-ți o listă de cumpărături și respect-o;
- fă aprovizionarea pentru o săptămână;
- mănâncă acasă, înainte să mergi la cumpărături;
- citește toate etichetele (chiar și cele ale produselor pe care le cumperi de obicei).
Larisa Petrini este Health Coach și Corporate Wellbeing Strategist.