Activitatea fizică este importantă pentru dezvoltarea fizică, mentală și emoțională a unui copil. Sportul prezintă atât de multe beneficii pentru cei mici, încât exercițiul fizic ar trebui încurajat ori de câte ori este posibil. Dacă vă întrebați când să începeți să faceți din exercițiile fizice o activitate regulată în viața celui mic, răspunsul este: niciodată nu este prea devreme!
10 moduri în care activitatea fizică ajută la dezvoltarea copiilor
Dezvoltarea fizică
Exercițiul fizic, ca și alimentația, este o parte fundamentală a dezvoltării fizice a copilului. Dezvoltarea unei baze fizice de la o vârstă fragedă include o masă și o densitate osoasă sănătoasă, ceea ce va reduce riscul de a dezvolta afecțiuni cum ar fi osteoporoza, mai târziu în viață.
Îmbunătățirea condiției fizice
Dezvoltarea armonioasă, creșterea toleranței la efort, stimularea imunității și menținerea unei posturi corecte sunt doar câteva dintre avantajele pe care copiii le vor avea făcând mișcare.
Perfecționarea abilităților motorii
Pentru copiii mai mici, activitatea fizică din timpul jocului contribuie la dezvoltarea abilităților motorii, ceea ce îi ajută să stăpânească mișcările de bază de care au nevoie în viața de zi cu zi.
Îmbunătățirea posturii
Încordarea este o problemă comună la mulți copii, iar exercițiile fizice ajută la contracararea acestei tendințe negative prin îmbunătățirea posturii prin creșterea rezistenței zonei abdominale și a coloanei vertebrale.
Prevenirea obezității
Nimic nu arde caloriile la fel de bine ca activitatea fizică, ceea ce face ca exercițiile fizice să fie o activitate esențială în ceea ce privește controlul greutății. În timp ce majoritatea părinților simt nevoia de a-și răsfăța copilul lăsându-l să mănânce cât vrea, trebuie știut că obezitatea în copilărie vine cu un risc ridicat de a rămâne obez și la vârsta adultă.
Menținerea sănătății cardiovasculare
Copiii dolofani sunt considerați adorabili de către părinți, dar grăsimea corporală vine cu un cost pentru sănătate. Obezitatea infantilă îi expune pe copii la riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, cum ar fi colesterolul ridicat și afecțiuni metabolice precum diabetul de tip 2.
Dezvoltarea cognitivă
Activitatea fizică ajută la dezvoltarea unor noi conexiuni neuronale, în special în regiuni implicate în funcțiile de coordonare, memorie și orientare spațială. Astfel, copiii pot avea rezultate benefice în deprinderea mai ușoară a scrisului, în a-și aminti mai ușor informațiile primite și în a-și crește timpul în care rămân atenți și concentrați.
Îmbunătățirea sănătății mintale
În timp ce facem mișcare, corpul secretă mai multă serotonină (așa zisul hormon al fericirii), iar secreția de cortizol (hormonul stresului) se diminuează. Această reacție îi face pe copii să fie mai receptivi și mai deschiși să asculte informațiile primite de la profesori. Nimic nu încălzește inima unui părinte mai mult decât un copil fericit!
Îmbunătățirea stimei de sine
Pe lângă îmbunătățirea sănătății mintale și a stării de spirit a copilului, exercițiile fizice sporesc și stima de sine a acestuia. A fi bun la un anumit sport sporește încrederea în sine pentru copii. Exercițiile fizice sunt o modalitate excelentă pentru copii de a-și face prieteni, iar ideea de a face parte dintr-un grup social contribuie cu siguranță la stima de sine a unui copil.
Dezvoltarea abilităților sociale
Exercițiile fizice nu numai că le oferă copiilor ocazia de a-și face noi prieteni, ci îi ajută și să își dezvolte și să își cultive abilitățile sociale. Sporturile de echipă, de exemplu, îi ajută pe cei mici să perfecționeze abilități de comunicare esențiale, cum ar fi învățarea modului de a citi indicii non-verbale, exersarea muncii în echipă și adoptarea rolurilor de conducere.
Tipuri de exerciții
Este important să vă asigurați că cel mic se implică în cele trei tipuri diferite de exerciții fizice: aerobice, de forță și cu greutăți. Exercițiile aerobice se concentrează pe antrenarea rezistenței, în timp ce antrenamentul de forță și de susținere a greutății se concentrează pe construirea unor mușchi și oase puternice.
Cele mai bune exerciții pentru copii
Mulți copii au o tendință naturală de a se bucura de exerciții fizice, așa că a-i face să transpire nu este prea dificil. Iată câteva dintre cele mai bune exerciții pe care le puteți prezenta unui copil:
Alergarea este un exercițiu minunat, deoarece probabil că nu trebuie să vă forțați copilul să o facă, deoarece majoritatea copiilor adoră să alerge!
Aduceți orice copil la o trambulină și cu siguranță se va distra de minune! Simplul act de a sări reprezintă un tip excelent de exercițiu fizic pentru copii, deoarece ajută la întărirea mușchilor și îmbunătățește sistemul cardiovascular.
Exersarea aterizării ajută la coordonare și la echilibru. O altă modalitate excelentă de a face un copil să sară mai mult este să îi faceți rost de o coardă de sărit – copiii o vor adora cu siguranță!
Cauți activități de fitness pentru cel mic? La World Class găsești programe speciale de antrenamente dedicate celor mici, unde ei vor petrece timp de calitate și își vor crea obiceiuri sănătoase pentru viață.