Trei argumente te vor face să-l iei pe cel mic cu tine la sală mai des sau să îl dai la cursuri specializate.
Va fi mai sănătos
Cu cât începe mai devreme, cu atât mai se va bucura de mai multe beneficii. Un studiu recent al Institutului de Medicină din Washington DC a demonstrat că lipsa de activitate fizică este la fel de dăunătoare precum fumatul, iar că bolile asociate cu stilul de viață sedentar au ajuns la stadiul de pandemie.
Astfel, cu cât face mai mult sport, cu atât copilul tău va avea, în timp, o inimă mai puternică. Și plămânii lui se vor dezvolta mai bine, iar sistemul lui osos în dezvoltare va avea de câștigat de pe urma sportului. Pe de altă parte, exercițiile constante reduc riscul de apariție a obezității, o problemă majoră în rândul copiilor și tinerilor în întreaga lume. Astfel, în loc să se acumuleze, caloriile se transformă în energie, copilul tău fiind alert pe toată durata zilei, fără momente de epuizare.
Va fi mai vesel
După sport, se eliberează beta endorfină, o substanță naturală produsă de corp, care este de câteva zeci de ori mai puternică decât morfina în calmarea durerilor. Prezența acestor endorfine ne dau o stare generală de bine.
O altă teorie face referire la serotonină, nivelul crescut al acesteia în sistemul nervos central fiind asociată cu o stare de bună dispoziție. Deci, în cazul adolescenților, predispuși la stări de depresie sau „toane”, o clasă de sport special gândită pentru nevoile lor poate fi soluția.
Va învăța mai ușor
Studii recente arată că în cazul adolescenților și copiilor activi există mai multe probabilități ca ei să aibă și rezultate academice bune. În cadrul acestor studii, copiii supraponderali care încep să facă sport regulat își dezvoltă și capacitățile de rezolvare a problemelor, dar și gândirea analitică. Iar dacă durata exercițiilor depășește 40 de minute, rezultatele testelor cognitive devin din ce în ce mai bune.
Conform unui studiu făcut într-un liceu din Statele Unite, elevii care alergau 30 de minute pe bandă în timpul zilei rezolvau probleme de 10 ori mai eficient decât cei sedentari. Iar rezultatele copiilor care se implicau în diverse activități fizice peste zi s-au îmbunătățit cu 50% la citire și cu aproape 20% la matematică.