Educația acvatică are o serie amplă de beneficii, atât pentru o dezvoltare fizică armonioasă, cât și pentru sănătatea emoțională: îmbunătățește funcțiile congnitive ale micuțului, capacitățile sociale și funcțiile motrice, contribuie la scăderea anxietăţiii şi este un factor major în privinţa creşterii încrederii în sine.
Este o formă de exercițiu care folosește toți mușchii corpului. Din acest motiv, micuții familiarizați cu bazinul de înot au o structură fizică puternică și armonioasă. Mai mult, înotul poate ajuta copilul să socializeze şi să-şi formeze un grup nou de prieteni printre copiii care merg la bazin.
Când învață copilul să înoate?
Procesul învățării unei tehnici de înot – craul, spate, bras sau fluture, presupune o bună capacitate de coordonare atât a brațelor cu picioarele, cât și a brațelor cu respirația. Din punct de vedere al dezvoltării psihomotorii la copii, această capacitate de coordonare debutează la 4 ani și se desăvârșește în jurul vârstei de 5 ani. Astfel, procesul învățării unei tehnici de înot poate începe cu succes în jurul vârstei de 4-5 ani.
Mergem la înot și iarna?
Cei mai mulți dintre părinți asociază educația acvatică și orele de piscină cu temperaturile ridicate de afară. Din fericire, aceste condiții sunt întrunite independent de temperatura de afară în bazinele destinate acestei activități. Soluția, desigur, nu este să limităm activitățile copiilor în timpul iernii și cu atât mai puțin să îi ținem izolați. Nu trebuie decât să oferim sistemului imunitar al micuților un pic de ajutor, iar înotul poate fi cea mai bună opțiune în acest sens. Orele petrecute la bazin cu cel mic sunt întotdeauna o idee bună, indiferent câte grade arată termometrul.
Înotul impactează pozitiv universul emoțional al copiilor
Pentru cei mici, aduși la bazin dinainte de grădiniță, orele de înot se numără printre primele lor forme de socializare. Aici au ocazia să se intersecteze și să interacționeze cu copii de toate vârstele și cu alți adulți, în afară de cei din familiile lor. Astfel, datorită acestei conjuncturi, atunci când vor ajunge la grădiniță, ei sunt echipați cu toate resursele emoționale necesare pentru a face față unor situații noi.
Educația acvatică poate fi primul pas către succesul la școală
Copilul va învăța la bazin o lecție importantă de viață: să câștigi e minunat, dar nu e posibil întotdeauna. Astfel, micuții vor deprinde spiritul de competiție, dorința de a a fi mai buni și vor învăța să gestioneze un concurs pierdut, respectiv o notă mai mică primită la școală.
Îmbunătățește flexibilitatea și coordonarea
Atunci când sunt aduși de mici la înot, copiii se ridică mai repede în picioare, își susțin mai repede și mai ușor propria greutate și învață mai rapid decât alți copii să își țină echilibrul.
Articol realizat în colaborare cu instructorii de înot World Class