În lumea agitată în care trăim, în căutarea echilibrului și liniștii interioare, yoga s-a dovedit a fi o practică esențială pentru mulți. Deși majoritatea dintre noi au auzit despre această practică milenară, există încă multe aspecte surprinzătoare și fascinante pe care mulți dintre noi nu le cunosc. În acest text, vom explora cinci lucruri inedite despre yoga, care ar putea schimba felul în care privim și abordăm această disciplină ancestrală.
- Yoga nu e doar yoga fizică
Yoga este adesea asociată cu mișcarea, însă ceea ce puțini știu e ca partea fizică din yoga, asana, reprezinta doar o optime (~15%) din ceea ce înseamnă yoga de fapt.
Este însă cea mai populară ramura din yoga, din simplul motiv că ceea ce lucrează straturile grosiere ale ființei (= corpul fizic) ne este mult mai la îndemână decât conceptele mai subtile, cum ar fi conexiunea cu sinele nostru interior, respirația conștientă, sau focalizarea atenției într-un singur punct.
- Yoga e cât se poate de diferită de sport
Spre deosebire de sport:
- Yoga e o disciplina absolut non-competitiva, este o experiență eminamente despre sine. E complet irelevant ce face sau cum arată cineva din preajmă noastră în timpul unei practici de grup, pentru că nu avem nevoie să ne comparăm cu nimeni.
- Yoga este ceva non-performativ. Practicăm yoga pentru cum ne simțim în interior (printre altele). Adică ceea ce se vede foarte greu într-o poză.
- Yoga nu e despre depășirea limitelor. Dimpotrivă, yoga ne îndeamnă să aflăm care ne sunt limitele, și să lucrăm până la ele. Orice acumulare cantitativă va duce la un salt calitativ, iar dacă practicăm yoga in mod consecvent, cu abnegație și dedicare, progresul fizic și spiritual va apărea cu siguranță în timp.
- Yoga îmbunătățește semnificativ flexibilitatea, însă doar până la un punct
- Datorită faptului că anatomia fiecăruia fiind diferită, gradele de flexibilitate vor fi întotdeauna diferite (inclusiv la bărbați vs. la femei, sau partea dreaptă a propriului corp vs. stânga și viceversa), prin urmare zero sens să te compari cu alții.
- Flexibilitatea exagerată NU ar trebui să fie un deziderat. E inutilă omului de rând, ba chiar periculoasă.
- Dacă ai un corp extrem de flexibil (în special în anumite articulații vulnerabile), lucrează-ți sistematic musculatura dimprejurul articulației respective, ca să o poată susține; altfel, mișcările funcționale pe care le execuți zilnic vor distruge ireversibil țesuturile din articulație, ducând la complicații odată cu înaintarea în vârstă.
- Dacă ai un corp cu masă musculară foarte mare, e în interesul tău să te apuci de yoga fizică, sau măcar să acorzi atenție sporită sesiunilor de stretching post-antrenament. Yoga fizică și stretchingul te ajută să eliberezi tensiunea la nivel muscular, permițând mușchilor să se recupereze mai eficient și reducând riscul de durere și disconfort.
- Flexibilitatea se îmbunătățește prin practică constantă, însă până la un punct (maximumul de care corpul e capabil).
4. Yoga asana are și beneficii non-fizice
La nivel fizic, yoga ne ajută corpul să devină mai sănătos per ansamblu: oasele sunt mai sănătoase, articulațiile mai flexibile, mușchii mai puternici, pielea mai fină, hidratată și strălucitoare; organele interne funcționează optim; digestia e îmbunătățită; aparatul reproducător, circulația sangvină, sistemul limfatic se bucură și ele de această practică; postura e semnificativ îmbunătățită, corpul capătă echilibru mai bun, forță și grație.
Cu ajutorul posturilor însă, avem beneficii majore și în planurile mai subtile: trezim energia latentă din corp; construim și conservăm energia; aliniem energia personală cu cea universală și permitem energiei personale să se conecteze la această din urmă.
5. Prima oara la o clasa de yoga? Iată ce trebuie sa stii:
- Fii permeabil la nou, la a face ce ți se spune. Toate au un rost în cadrul unei sesiuni de yoga, chiar dacă sunt detalii care îți par inutile. Dacă ești curios, profesorul ar trebui să fie disponibil ca să fie abordat pentru întrebări despre context sau detalii. Deci, pune întrebări.
- Nu bea lichide și nu mânca cu cel puțin o oră înainte de practică. Dacă faci asta, toată energia ta se va orienta către digestie, și nu către susținerea practicii în sine.
- Vino fără așteptări. Yoga este o știință atât de vastă și de profundă, încât e posibil să fii surprins foarte plăcut.
- Dacă nu-ți place ce se întâmplă într-o clasă de yoga, nu concluziona că ai înțeles exact despre ce e vorba și că yoga nu e pentru tine. E nevoie să participi la cel puțin două sau trei sesiuni, pentru că stilurile de yoga sunt nenumărate, iar instructorii sunt foarte diferiți între ei, așa că e posibil să găsești la un moment dat ceva cu care ești foarte compatibil, apoi să revii. Sau e posibil să concluzionezi că, într-adevăr, yoga nu-i absolut deloc pentru tine, ceea ce este la fel de ok.
Ne vedem la clase?
Monica Tudora
Instructor Yoga World Class Romania