În ultimii ani, grăsimea a devenit inamicul public numărul unu. Culmea e că, de fapt, grăsimea este utilă și esențială pentru sănătatea ta. Iată adevărul complet.
Grăsimea este nesănătoasă și nu este necesară. Fals
În primul rând, organismul nu poate funcționa fără grăsime. Plămânii au nevoie de grăsime pentru a nu se prăbuși, creierul pentru a funcționa corect (lipsa de grăsime și colesterol în dietă este asociată cu stări depresive și agresivitate), iar pielea nu poate fi sănătoasă și hidratată, dacă nu consumăm în mod adecvat grăsimi.
Include în alimentație: uleiul de cocos (este ideal pentru gătit și are proprietăți anti-Alzheimer); uleiul de palmier roșu (are de circa 100 de ori mai mulți antioxidanți față de cel de măsline); uleiul de măsline (este benefic pentru inimă și nu numai, dar periculos la prăjit).
Grăsimea duce la boli de inimă. Fals
A fost odată un cercetător pe nume Anichkov care a hrănit iepurii cu multă grăsime animală, și iepurii au făcut infarct, ignorând că iepurii sunt erbivore care nu au mecanisme pentru metabolismul colesterolului. Apoi un altul (Ancel Keys), având date despre 21 de țări, le-a ales doar pe cele șase care îi susțineau teoria – celelalte i-o contraziceau.
Astăzi, în sfârșit, chiar și surse oficiale (precum Universitatea Harvard) admit că grăsimea (chiar și cea animală) nu crește riscul de infarct sau mortalitatea.
Evită: grăsimile vegetale (parțial) hidrogenate, grăsimile de la animale crescute industrial (ne-organic), deoarece grăsimea este și mediu de stocare pentru multe substanțe potențial toxice, cum sunt hormonii și antibioticele.
Acizii grași omega-3 pot fi luați din orice sursă. Fals
Deși acizii omega-3 din surse vegetale (ALA din nuci, semințe de in etc.) au efecte benefice pentru sănătate, nu îi pot înlocui pe cei din surse animale (DHA și EPA din pește gras, grăsime de animal crescut cu iarbă - „carne organică“ etc.). Tocmai de aceea, este important să ai varietate în meniuri.
Include în alimentație: ulei de pește, ulei de ficat de cod (conține și cantități însemnate din vitaminele A și D3, ambele importante pentru oase și pentru imunitate), ulei de krill. Toate sunt surse bune de omega-3.
Grăsimea nu îngrașă, dacă nu consumi carbohidrați. Fals
Primordial în slăbire este controlul caloriilor, nu combinațiile. Dacă ai nevoie de 2.200 de calorii pe zi, și consumi 1.800, vei slăbi. Dacă ai nevoie de 2.200 și consumi 2.500 timp îndelungat, te vei îngrășa.
Metabolismul se poate adapta, dar în limita a circa 15%, în cazul în care mănânci echilibrat și nu combini grăsimile cu carbohidrații. Altfel spus, dacă în loc de 2.200, mănânci 2.250, probabil nu vei acumula kilograme, deoarece corpul tinde să ardă micile excese calorice. În această marjă nu mai contează foarte mult combinațiile. Însă, odată ce ieși din acest procent, corpul nu va mai lucra în favoarea ta.
Evită: combinațiile precum carne grasă și pâine, sandvișuri cu mult unt, carne slabă și piure cu mult unt sau dulciurile (care în general conțin multă grăsime și mult zahăr și făină).
Articol redactat in colaborare cu antrenorii World Class