Află cum poți să-ți îmbunătățești tehnica de înot!
Pentru rezultate excelente, trebuie să ai o tehnică pe măsură. În general, greşelile frecvente din procedeele craul, spate şi bras duc la scăderea performanţelor şi la înaintarea ineficientă prin apă. Identifică-ți mișcările incorecte pe care le faci în bazin, apoi, treptat, încearcă să le elimini. Ideal ar fi să lucrezi cu un antrenor care te va ajuta să-ți îmbunătățești tehnica de înot.
Craul
Deși este o tehnică de înot foarte des folosită, este și cea cu cele mai multe greșeli.
Mişcarea braţelor:
- ții brațele întinse când le scoți din apă, ceea ce exclude alunecarea;
- vâslești departe de linia mediană a corpului și astfel faci o tracţiune ineficientă;
- răsucești corpul prea mult, frânând alunecarea;
- ai poziţia corpului pe apă mult prea ridicată sau mult prea scufundată. Rezultatul? Tracțiunea și împingerea sunt ineficiente.
Mişcarea picioarelor:
- execuți bătaia numai din genunchi, așa că în loc să înaintezi, vei sta pe loc sau chiar vei merge înapoi;
- pedalezi exagerat – o altă mișcare greșită care frânează înaintarea;
- ai ruperi dese de ritm, ceea ce duce la pierderea coordonării;
- ai amplitudine prea mare sau prea mică în execuţie și astfel frânezi, pierzând secunde importante.
Spate
Fiind un procedeu mai puțin solicitant, ar trebui să-ți permită identificarea mai ușoară a greșelilor. Iată la ce trebuie să fii atent și, ulterior, să schimbi:
- la intrarea în apă, orientezi palma în sus;
- prăbuşești palma în apă mult prea în lateral sau depăşind linia mediană a capului;
- la tracţiunea în apă ții braţul întins şi depărtat de corp;
- îți lipsește coordonarea între braţe în faza activă (intrarea în apă) și pasivă (ieșirea din apă).
Bras
Această tehnică de înot este mai des folosită de femei, având efecte excelente asupra întregii musculaturi. Însă, la fel ca în cazurile precedente, pentru rezultate mai bune și risc minim de accidentări este necesară o tehnică bună. Dacă faci una dintre următoarele greșeli, e timpul să schimbi ceva:
- întârzii prea mult mişcarea braţelor faţă de cea a picioarelor;
- menţii în permanență capul sus, peste nivelul apei;
- inspiri şi expiri prea rapid şi insuficient;
- vâslești mult prea în lateral (mângâierea apei);
- vâslești cu coatele într-o poziţie prea ridicată.
Indiferent de nivelul practicii tale de înot, respirația este adevăratul motor al efortului fizic. Deși antrenarea respirației este foarte importantă, acest element tehnic este adesea ignorat, atât în antrenamente, cât și în competiții.
În afara apei, respirația se face natural și în mod inconștient. În apă, respirația se efectuează mereu pe gură. Expirația trebuie să fie activă, pentru a elimina tot aerul prezent în plămâni și pentru a inspira apoi mai eficient. Așadar timpul de expirație este de două sau trei ori mai lung decât timpul de inspirație.
Inspirația se efectuează la suprafața apei, cu capul întors în lateral și urechea culcată pe umărul brațului de sprijin ce este întins în față.
Expirația are loc în momentul în care capul este introdus în apă, cu privirea către fundul bazinului. Suflarea aerului se face pe nas, reușind astfel să fie dozat cât mai bine și rezultând un ciclu în care se folosesc ambele căi respiratorii. Respirația poate fi adaptată diferit în funcție de sportiv, de distanțele parcuse sau procedee.
Cătălin Obretin este fost component al lotului național de natație și totodată component al centrului olimpic de natație. Este antrenor personal și instructor de fitness în cluburile World Class.