Pe unele dintre ele le găsești la noi, pe altele prin țări vecine. Tocmai de aceea, concediile sunt momentul perfect să le testezi.
Kalette
Dacă ai încercat kale și îți place, este timpul să treci la următorul nivel. Sora sa se numește kalette și este asemănătoare varzei de Bruxelles. Are mijlocul mai crocant și consistent, iar la exterior are frunze. Ca și kale, este bogată în antioxidanți, vitaminele A și C. Poți să o consumi crudă, în salate, sau poți să o tragi prin tigaie, cu foarte puțin ulei de măsline.
Sparanghel alb
Dacă nu știai, sparanghelul nu se găsește doar în varianta verde, ci și într-una albă. Fierbe-l sau călește-l trei sau patru minute, adaugă sare, un strop de lămâie și va fi o garnitură delicioasă. Are fibre și vitamina C, așa că nu îl ignora atunci când dai de el.
Manioc
Cunoscută și drept cartoful continentului negru, această legumă braziliană poate fi un înlocuitor perfect pentru cartoful clasic. Deoarece este fibros, poți să îl tai în fâșii subțiri sau cuburi și să îl savurezi ca pe un cartof clasic: la cuptor, într-o tavă cu folie de hârtie, pe grătar etc. De ce merită consumat? Pe lângă că este o sursă excelentă de carbohidrați, are fibre, zero colesterol, multă vitamina A, C, calciu, magneziu, fier și multe altele.
Ignamă
Și ignama este o legumă pe care merită să o încerci, dacă îți place cartoful dulce, spre exemplu, deoarece au gusturi similare. Ignama are multe fibre, vitaminele B, C și A, iar gătită și pusă mai apoi în salată devine delicioasă. Poți să o gătești la cuptor, după ce ai tăiat-o în felii mici și ai stropit-o cu ulei de măsline și condimente.
Romanesco
Aceasta este o combinație între broccoli și conopidă. Gustul îi seamănă destul de mult cu al conopidei și o poți găti la fel, adică fiartă, în salate sau la cuptor. Merită să o încerci pentru că, la fel ca și celelalte două legume din familia sa, este bogată în fibre și are antioxidanți, minerale și multe vitamine.