Nu orice frunză care ajunge în farfuria ta este și o sursă de vitamine. Noi le-am analizat și am făcut o listă cu cele care chiar merită un bol și un dressing.
Kale
Teoria spune că un indicator bun al calităţilor salatei este şi culoarea – cu cât mai închisă ori aprinsă, cu cât mai bună. Nu degeaba este Kale din ce în ce mai populară printre iubitorii de salate. O porţie (să numim o porţie un bol de dimensiuni medii) are numai 33 de calorii, 6 grame carbohidraţi, un gram de fibre şi 3 de proteine. Dacă nu te impresionează acest raport, atunci este bine să ştii că îţi poate bifa necesarul de vitamina A, C şi K, pentru o zi. Nu-i aşa că sună mai bine acum?
Spanacul
Dacă ar fi să numim acum campionul la capitolul energie, cu siguranţă spanacul ar ieşi câştigător – are multă vitamina C, K, fier, fibre şi acid folic, ceea ce te ajută să fii plin de energie pentru întreaga zi. În cifre, o porție de spanac are numai 14 calorii, însă 1,5 grame de fibre, 1,6 grame de proteine şi 2 grame carbohidraţi.
Romaine
Disponibilă tot anul, această salată este un ingredient excelent pentru mixurile tale verzi – adăugând nu doar mai mult gust, ci și o textură aparte. O astfel de salată conține circa 40 mg de vitamina C (aproape jumătate din cantitatea recomandată zilnic), 10 mg de calciu și aproape 80 de mg de potasiu. Dar lista poate continua și cu vitamina A, K sau B-uri.
Salata Iceberg
În ultimii ani Iceberg a câștigat mult la capitolul popularitate. Are un conținut mare de apă şi puţine calorii: numai 20 per porţie. De asemenea, are 4 grame de carbohidraţi, 1,5 fibre şi un gram de proteine. Iar dacă îți place mâncarea dulceagă, nu ar trebui să lipească din salatele tale.
Salata verde
În România, cu siguranţă ea este cea mai populară dintre toate. Ce trebuie să știi despre ea este că, deşi nu stă grozav la capitolul calciu și fier, este o sursă bună de vitamina A. În plus, are puţine calorii, în jur de 11 per porţie, două grame de carbohidraţi, unul de fibre şi unul de proteină.
Rucola
Deși cu un gust ușor amărui, rucola apare tot mai des în salate, ceea ce nu e chiar rău. O porţie are numai 10 calorii, 1,5 grame de carbohidraţi, 5 grame de fibre şi un gram de proteine. Are şi ea vitamina A, C, calciu sau fier, însă nu suficientă încât să acopere întreaga nevoie zilnică, aşa că este bine să o combini şi cu alte legume sau seminţe în salata ta.