Dacă ţi-ai mutat antrenamentele în parc, sunt necesare câteva schimbări, ca să-ţi protejezi articulaţiile.
Dacă acum ceva vreme îţi spuneam de ce trebuie să ţii cont când alergi în sală, acum este momentul să îţi perfecţionezi turele în aer liber. Dar pentru asta, este important să ţii cont de diferențele dintre antrenamentele indoor și cele outdoor.
1. Forța de impact este mai mare
Evident, mai mare în aer liber decât de bandă. Tocmai de aceea, trebuie să reconsideri tipul de încălțăminte pe care îl folosești. Investește în pantofi de bună calitate, potriviți pentru piciorul tău și pentru suprafața pe care alergi. O altă modalitate de a reduce impactul în cazul alergărilor outdoor lungi este să adaugi un minut de mers la fiecare doi kilometri alergați. Te ajută să reduci și riscul de accidentări.
2. Paşii sunt diferiţi
Deși pot părea asemănătoare, tipurile de mișcare diferă în funcție de mediul în care alergi. Pe bandă, „solul” ta se derulează sub picioarele tale, în timp ce în aer liber tu ești cel care generează înaintarea. Așa că tehnica de alergat este importantă. Dacă faci sprint, trebuie să ridici genunchii pentru a avea forță în mișcare, dar dacă alergi pe distanțe lungi, înălţarea este mai mică. Mai eficient este să ridici ușor genunchii și să faci pași mici. Piciorul trebuie să aterizeze exact sub trunchi, iar genunchiul să fie ușor îndoit când atinge pământul. Ai grijă ca aterizarea să fie lină, fără să plesnești pământul atunci când îl atingi.
3. Ritmul este relativ
Antrenează-te ţinând cont de efortul pe care îl depui, mai degrabă decât de un anumit ritm impus. O alergare la o viteză de 9 km/oră pe bandă nu este neapărat echivalentul unei alergări cu aceeaşi viteză în aer liber. Atunci când te antrenezi afară trebuie să ții cont de dealuri si denivelări, de vânt și de temperatură. Cel mai indicat este să îți asculți corpul în orice situație.