Este bine cunoscut faptul că activitatea fizică joacă un rol esențial în dezvoltarea armonioasă a copiilor. În calitate de părinte, poți contribui la modelarea atitudinilor și comportamentelor copilului tău cu privire la activitatea fizică. Încurajează-ți copilul să fie activ din punct de vedere fizic timp de 60 de minute sau mai mult în fiecare zi, cu activități care variază de la jocuri active, la sporturi organizate.
Iată câteva modalități prin care poți face acest lucru:
- Începeți devreme. Celor mici le place să se joace și să fie activi. Încurajarea multor jocuri sigure și nestructurate ajută la construirea unei baze solide pentru un stil de viață activ.
- Fii un exemplu pozitiv având un stil de viață activ.
- Faceți astfel încât activitatea fizică să facă parte din rutina zilnică a familiei: plimbări și jocuri active împreună.
- Oferiți copiilor echipamente care să încurajeze activitatea fizică.
- Mergi cu cei mici în locuri unde pot fi activi, cum ar fi în parcuri, terenuri de fotbal, baschet, sau tenis.
- Fii pozitiv cu privire la activitățile fizice la care participă copilul tău și încurajează-l să fie interesat de activități noi.
- Faceți ca activitatea fizică să fie distractivă. Activitățile pot varia de la sporturi în echipă sau individuale la activități recreative, cum ar fi mersul pe jos, alergatul, patinajul, ciclismul, înotul, activitățile la locul de joacă sau jocul în timp liber.
- Siguranța este foarte importantă! Asigură-i copilului tău echipamente de protecție, cum ar fi căști, genunchiere sau cotiere pentru activități precum mersul pe trotinetă, skateboarding-ul, patinaj, alpinism și alte activități în care poate exista un risc ridicat de rănire. Asigurați-vă, de asemenea, că activitățile sunt adecvate vârstei.
Îți recomandăm mai jos trei tipuri de activități fizice care nu ar trebui să lipsească din programul săptămânal al copiilor și adolescenților:
- Activitatea aerobică
Mai mult de 60 de minute din activitatea fizică zilnică a copilului ar trebui să fie activitate aerobică, precum: plimbările, alergarea sau orice alt tip de mișcare care le face inima să bată mai repede.
- Întărirea musculaturii
Includeți activități de întărire a mușchilor, cum ar fi alpinismul sau flotările, cel puțin 60 de minute timp de 3 zile pe săptămână.
- Întărirea oaselor
Includeți activități de întărire a oaselor, cum ar fi săriturile sau alergarea, cel puțin 60 de minute, timp de 3 zile pe săptămână.
Sursa: https://www.cdc.gov/physicalactivity/basics/adding-pa/activities-children.html