Se știe că un stil de viață activ ajută la păstrarea sănătății și vitalității pe termen lung, precum și a unei greutăți corporale normale. Somnul odihnitor este un alt element crucial în menținerea sănătății atât fizice, cât și mentale. Ce poate fi mai plăcut decât să te trezești dimineața cu mintea limpede și plin de energie, gata să înfrunți bine-dispus provocările unei noi zile, iar noul an să-l întâmpini complet refăcut și încrezător?
Somnul sau activitatea fizică?
Ce faci când te simți obosit? Preferi să stai în pat cu o mână pe butonul de snooze sau să te ridici din pat și să te antrenezi? Un studiu a cercetat datele privind somnul și activitatea fizică a 380.000 de bărbați și femei de vârstă mijlocie, încercând să afle răspunsul la această întrebare. Acest studiu fascinant este primul care explorează modul în care somnul și exercițiile fizice interacționează, evidențiind modul în care efectele somnului și nivelurile de activitate fizică sunt interconectate.
Constatările arată că un somn de slabă calitate îți poate afecta sănătatea, iar dacă nu faci suficientă activitate fizică, efectele unui somn slab pot fi amplificate. Participanții la studiu care au avut atât un nivel scăzut de somn, cât și un nivel scăzut de activitate fizică au fost cu 57% mai predispuși la diferite afecțiuni.
Un stil de viață activ poate contracara efectele negative ale modelelor nesănătoase de somn asupra sănătății (deși exercițiile fizice nu vor fi la fel de benefice pentru organismul tău dacă nu ai parte de somn).
Uită de dietă. Poți să pierzi în greutate dormind?
De-a lungul anilor, cercetările au arătat conexiuni interesante între somn și greutatea corporală. Un studiu coreean a arătat că privarea de somn ar putea fi legată de o creștere a masei adipoase și a obezității. Un alt studiu a constatat că o dietă cu restricții calorice a dus la o pierdere mai mică de țesut adipos atunci când participanții au dormit doar 5,5 ore pe noapte (față de 8,5 ore pe noapte).
Cercetătorii suedezi au descoperit o legătură între tiparele de somn și rolul microbiomului intestinal în creșterea în greutate. Iar cercetătorii americani au descoperit că doar o oră de somn mai puțin pe noapte poate afecta în mod negativ schimbările în compoziția corporală. Dar aceste tipuri de studii au avut un domeniu de aplicare limitat și nu au măsurat succesul pierderii în greutate pe termen lung, care este de cinci procente a masei corporale pentru mai mult de 12 luni.
Pentru prima dată, a fost publicat un studiu transversal de mare amploare privind relația dintre somn și activitatea fizică atunci când vine vorba de succesul pierderii în greutate pe termen lung. Cercetătorii au măsurat nivelurile de activitate fizică, durata somnului și durata timpului de sedentarism – și nu au găsit nicio asociere semnificativă între oricare dintre aceste elemente independente și succesul pierderii în greutate.
Dar, atunci când au combinat elementele, au descoperit că, indiferent de timpul de inactivitate, 150 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată în fiecare săptămână aveau mai multe șanse să ducă la succesul pierderii în greutate pe termen lung. Potrivit cercetătorilor, următorul pas este de a utiliza un eșantion mai mare și de a analiza diferite tipuri de exerciții fizice alături de măsurători ale calității somnului.
Cum îți poți îmbunătăți calitatea somnului?
Dacă vrei să dormi mai bine, să te simți mai relaxat și să reduci nivelul de stres, adaugă o sesiune de yoga, stretching sau de meditație înainte de somn. Cercetătorii au descoperit beneficiile acestor activități fizice atunci când participanții la studiu au efectuat o sesiune de 20-30 de minute de stretching și 10 minute de meditație bazată pe programul BODYBALANCE™. După ce au făcut aceste activități trei seri pe săptămână, timp de doar două săptămâni, cercetătorii au măsurat o îmbunătățire cu 15% a calității somnului – alături de creșterea sentimentelor de motivație, încredere și satisfacție față de viața de zi cu zi, precum și o scădere a anxietății, tensiunii și tristeții.
Mai mult somn sau mai multă mișcare? De ce au nevoie cel mai mult copiii?
Sprijinirea copiilor pentru a atinge un echilibru optim între activitatea fizică, somn și timpul sedentar este foarte important. Dar, așa cum orice părinte va confirma, nu este întotdeauna ușor. Doar 7 % dintre copii respectă în mod regulat instrucțiunile internaționale care recomandă 9-11 ore de somn, 60 de minute de exerciții fizice și nu mai mult de 2 ore de timp petrecut în fața ecranelor în fiecare zi. Acum, noi cercetări evidențiază activitățile care oferă un randament maxim atunci când vine vorba de îmbunătățirea sănătății fizice și a bunăstării copiilor.
Cercetătorii au evaluat 1.179 de copii cu vârste cuprinse între 11 și 12 ani, calculând durata somnului, timpul de inactivitate, câte exerciții fizice ușoare și moderate spre intense au făcut și ce impact au avut asupra îmbunătățirii sănătății mentale, a sănătății fizice și a rezultatelor școlare.
Exercițiile fizice moderate spre intense s-au dovedit a fi de 2-6 ori mai puternice decât somnul sau timpul sedentar. Acest lucru confirmă faptul că activitatea fizică este cea mai rapidă și mai eficientă modalitate de îmbunătățire a sănătății fizice și a bunăstării mentale a copiilor.
Sursa: https://www.lesmills.com/nordic/instructors/instructor-news/research-roundup-rest/