Selectează cu atenţie produsele consumate la ultima masă, astfel încât corpul tău să se bucure de beneficiile lor, nu să se confrunte cu diverse neplăceri.
Chiar dacă cina îți dă bătăi de cap și de multe ori ești tentat să renunți la ea, nu trebuie să sari peste această masă, deorece îți încetinește și mai mult metabolismul, ceea ce în timp duce la arderi tot mai mici. Dacă respecți câteva reguli simple, cu siguranță nu vei mai avea probleme. Începe prin a-ți lua o marjă de trei ore între momentul cinei și cel în care mergi la somn. Este un prim pas foarte util și eficient. Apoi, ai grijă ca meniul de seară să conțină 20-25% din necesarul zilnic de nutrimente, atent combinate și porționate. Odată ajuns în acest punct, ai trecut de jumătatea drumului. Alege cu grijă alimentele și cina ta îți va aduce doar beneficii. Iată ce și de ce trebuie să eviți:
– alimentele bogate în grăsimi saturate: au multe calorii, stimulează producția de acid din stomac, activând digestia – proces care duce la un somn neodihnitor –, și slăbește bariera dintre esofag și stomac;
– alimentele bogate în proteine: deși esențiale în dieta zilnică, sunt dificil de digerat pe timp de noapte și duc la hiperactivitate;
– alimentele bogate în carbohidrați simpli: sunt cele mai periculoase, pentru că în urma procesului de digestie sunt transformate în acizi grași și trigliceride și stocate sub formă de țesut adipos;
– stimulentele: alimentele precum cofeina sau ciocolata țin în priză sistemul nervos, ceea ce te va face să adormi mai greu și să nu te odinești;
– alimentele condimentate: deseori provoacă arsuri la nivelul stomacului, devenind un adevărat calvar pe timpul nopții;
– alcoolul: diminuează considerabil calitatea somnului și, în plus, conține multe calorii;
– băuturile carbogazoase: pe lângă faptul că unele adevărate bombe calorice, îți afectează dantura, îți tulbură digestia și, implicit, somnul.
Emil Peptea este antrenor personal World Class Health Academy at the Grand.