Sportul poate ajuta sistemul digestiv să funcţioneze mai bine. Însă face mai mult de atât pentru corpul tău.
Atât obiceiurile alimentare, cât şi activitatea fizică regulată contribuie semnificativ la stimularea sistemului digestiv, prevenind sau atenuând durerile abdominale ori balonarea. Exerciţiile fizice practicate regulat stimulează mişcările naturale ale intestinului, ceea ce îmbunătățește funcţionarea organelor digestive, ajutând şi la o mai bună absorbţie a substanţelor nutritive din mâncare şi la un tranzit intestinal mai eficient.
Ține cont și de faptul că stresul poate afecta digestia. Şi asta pentru că în timpul momentelor stresante, cantitatea de sânge care circulă prin abdomen este redusă. Acest lucru afectează producţia de enzime și, în timp, duce la o încetiniere a procesului digestiv.
Programează-ți antrenamentele și mesele
Este important, de asemenea, să ştii şi când să faci sport pentru o digestie corectă. Este recomandat să aştepți cel puţin 1-2 ore între ultima masă și un antrenament.
Exerciţiile sunt esenţiale pentru sănătatea organismului tău, dar dieta este, de asemenea, un factor important în ceea ce priveşte o digestie sănătoasă. Mănâncă alimente sănătoase, bogate în fibre, cum ar fi fructe, legume şi cereale integrale. Limitează consumul de alimente grele sau grase. Bea multă apă, mai ales înainte, în timpul şi după un antrenament, deoarece exerciţiile fizice, mai ales cele intense, te pot deshidrata.
Eduard Solomon este antrenor personal la World Class Fitness Center at Plaza România.