Când majoritatea adulților se gândesc la exerciții fizice, își imaginează că se antrenează în sala de fitness, aleargă pe bandă sau ridică greutăți.
Dar pentru copii, exercițiul fizic înseamnă să te joci și să fii activ fizic. Copiii fac exerciții fizice la școală, în timpul recreației, la cursuri de dans sau la antrenamente de fotbal, în timp ce merg cu bicicleta sau când joacă leapșa.
Stilul de viață activ are multiple beneficii atât la adulți, cât și la copii.
Beneficiile sportului pentru copii:
- tonifierea mușchilor și întărirea oaselor
- menținerea unei greutăți optime
- risc scăzut pentru dezvoltarea diabetului de tip 2
- scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol din sânge
- o perspectivă mai bună asupra vieții
Pe lângă faptul că se bucură de beneficiile exercițiilor fizice regulate, copiii activi pot dormi mai bine. De asemenea, sunt mai capabili să facă față provocărilor fizice și emoționale - de la a alerga pentru a prinde un autobuz până la a studia pentru un test.
Cele trei elemente ale fitnessului
Părinții ar trebui să-și încurajeze copiii să facă o varietate de activități, astfel încât să își dezvolte rezistența, forța și flexibilitatea.
Rezistența se dezvoltă atunci când cei mici fac în mod regulat activități aerobice. Atât respirația, cât și ritmul cardiac sunt în strânsă legătură cu intensitatea exercițiului, cu cât acesta este mai dificil, cu atât respirația și bătăile inimii vor fi mai rapide.
Iată câteva activități aerobice, potrivite pentru copii:
- Baschetul
- Ciclismul
- Patinajul
- Fotbalul
- Inotul
- Tenisul
- Mersul pe jos
- Alergatul
Îmbunătățirea forței nu trebuie să însemne ridicarea greutăților. În schimb, cei mici pot face flotări, abdomene, fandări și alte exerciții pentru a ajuta la tonifierea și întărirea mușchilor.
Stretching-ul menține musculatura flexibilă, puternică și sănătoasă. De asemenea, ajută la îmbunătățirea elasticității mușchilor și la obținerea unui tonus muscular confortabil.
Problema sedentarismului
Copiii și adolescenții petrec multe ore în fiecare zi în fața unui ecran (televizor, smartphone, tabletă și alte dispozitive) uitându-se la emisiuni TV, videoclipuri, filme, jocuri.
Timpul petrecut în fața ecranelor și o activitate fizică insuficientă poate declanșa obezitatea infantilă. Una dintre cele mai bune modalități de a-i determina pe copii să fie mai activi este de a limita timpul petrecut în activități sedentare.
Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă părinților:
- Impune-ți o limită a timpului petrecut în fața ecranelor ( TV, social media, jocuri video) Mass-media nu ar trebui să înlocuiască ora de somn sau de activitate fizică.
- Limitați timpul petrecut în fața ecranelor la o oră pe zi sau mai puțin pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani.
- Nu permiteți accesul pe orice fel de dispozitiv electronic pentru copiii mai mici de 18 luni.
- Alegeți un program de calitate, educativ și urmăriți-l împreună cu cel mic pentru a-l ajuta să înțeleagă ceea ce vede.
- Opriți TV-ul, tableta sau alte dispozitive electronice în timpul mesei.
Câtă activitate fizică este suficientă?
Părinții ar trebui să se asigure că cei mici fac suficient exercițiu fizic. Copiii și adolescenții ar trebui să beneficieze zilnic de 60 de minute sau mai mult de activitate fizică moderată până la intensă. Preșcolarii ar trebui să aibă cel puțin 120 de minute de activitate fizică în fiecare zi.
Combinarea activității fizice regulate cu o dietă sănătoasă este cheia unui stil de viață sănătos.
Iată câteva sfaturi pentru creșterea copiilor în formă:
- Ajutați-vă copiii să facă o varietate de activități adecvate vârstei.
- Stabiliți un program regulat pentru activitatea fizică.
- Fă ca activitatea fizică să devină un stil de viață.
- Adoptă un stil de viață sănătos pentru a fi un model pozitiv pentru familie.
- Fiți activi împreună.