Ți-am pregătit 7 trucuri care te vor ajuta să alergi cu o stare mentală optimă de fiecare dată când pui echipamentul pe tine, indiferent de condițiile externe, de faptul că alergi un maraton sau o cursă de 5 kilometri.
1. Concentrează-te pe ce poți controla
Îndreaptă-ți atenția către ceea ce îți trebuie pentru a avea succes. Nu te îngreuna cu gânduri despre vreme, competiție, concurenți sau dificultatea cursei. Dacă vrei să fii puternic din punct de vedere mental, concentrează-te pe ceea ce te definește pe tine ca alergător – emoțiile tale, forma și tehnica din timpul antrenamentelor și cum percepi fiecare situație. Alege să gândești pozitiv în ceea ce privește performanțele tale și vei putea crea o punte între potențialul tău maxim și abilitatea de a-l atinge.
2. Vizualizează ceea ce vei obține în urma antrenamentelor
Rezervă-ți 10-15 minute pe zi ca să îți repeți obiectivele propuse. Relaxează-te și imaginează-te în ipostaza de a atinge acele obiective. Notează mental fiecare antrenament și cum te aduce mai aproape de scopul tău. Folosește-te de sentimentele bune, de momentele de performanță optimă și încredere pe care le-ai vizualizat și proiectează-le din minte în timpul antrenamentelor sau al cursei.
3. Desprinde-ți mintea de corp în timpul alergării
Un truc mental folosit de mulți alergători de performanță este să își distragă mintea de la ceea ce fac. Să se observe cum aleargă din afara corpului, să analizeze împrejurimile, să numere oamenii de pe marginea drumului. Concentrându-se pe orice altceva în afara alergării, disconfortul și efortul sunt uitate până la linia de sosire.
4. Folosește cuvinte și fraze de încurajare
Poate sună ca un clișeu, însă gândirea pozitivă are mai multe merite în performanța sportivă decât îi acordăm. Fraze ca „Sunt puternic din punct de vedere mintal, indiferent ce se întâmplă”, „Sunt în elementul meu”, „Alerg rapid, fără efort” sau „Mă bucur de fiecare moment al antrenamentului meu” vor activa autosugestia și te vei simți mai bine în timpul alergării.
5. Schimbă auto-sugestia pe auto-analiză și relaxează-te
Pentru cei la care nu funcționează auto-sugestia este recomandată concentrarea atenției pe detalii ce sugerează performanță. De fiecare dată când simți că ai un antrenament bun, analizează ce faci. Ai umerii relaxați? Te simți ușor pe picioare? Ai un ritm bun? Îți miști mâinile mai puțin? Ai o tehnică perfectă? Găsește elementul care definește această stare și concentrează-te pe el când alergi și simți că nu ești la nivelul de performanță dorit.
6. Descoperă dificultățile unei curse și pregătește-te să le înfrunți
Traseul unei curse este dificil. Pe parcursul unui maraton vei obosi, vei fi nevoit să te oprești din alergare și să mergi. Vei fi depășit de alergători mai în vârstă. Vor exista momente când vei dori să renunți din cauza disconfortului. Și lista greutăților unei curse de anduranță poate să continue. Important este să reții că niciodată nu va fi atât de greu pe cât îți imaginezi. Dacă ești pregătit mental de cursă, vei reuși să faci față cu brio tuturor situațiilor neplăcute care apar.
7. Folosește-te de condițiile neprielnice
Zilele ploioase sau cele în care nu te simți în cea mai bună formă sunt perfecte pentru a-ți antrena adaptarea și rezistența mentală. Nu îți amâna antrenamentele când plouă, cu siguranță va ploua la cel puțin una dintre cursele la care vei participa. Pleacă la alergat cu bateria pe terminate la iPod, să vezi cum e să alergi fără muzică de la jumătatea cursei. Pregătește-ți corpul și mintea să reziste unui antrenament în condiții neprielnice. Dacă vei reuși să termini o tură cu o răceală ușoară, prin ploaie torențială, sunt puține lucruri care te-ar mai putea intimida în ziua cursei.