Conform dictonului latin „minte sănătoasă în corp sănătos”, orice persoană care alege să pună sănătatea pe primul loc, alege să aibă o alimentaţie sănătoasă, se odihneşte suficient şi face mişcare regulat. Un corp armonios se regăseşte întotdeauna într-un stil de viaţă echilibrat. Fizicul mereu a fost considerat un factor important în ceea ce priveşte interacţiunea umană şi în dobândirea unei cărţi de vizită care să ne deschidă porţile cu uşurinţă către dezvoltarea personală. O gândire limpede care se bazează întotdeauna pe logică, este rezultatul stilului de viaţă care include cele trei componente: alimentaţie sănătoasă, odihnă adecvată şi mişcare fizică.
Dar cum ne antrenăm mintea să fie disponibilă pentru provocarea de a avea un stil de viață sănătos? Sau pentru orice challenge care implică timp și dedicație?
Să îți formezi un obicei nou și sănătos nu este greu deloc, trebuie doar să urmezi câțiva pași:
- Concentrează-te pe un singur nou obicei
Fiecare persoană are o rezervă de voință limitată, care se reface prin somn, hrană și relaxare. Formarea unui nou obicei folosește o parte din această rezervă de voință, pe care o folosim și în task-urile noastre zilnice.
- Ia-ți un angajament pentru un minim de 21 de zile
Este tot mai vehiculată ideea că dacă vrei să îți formezi un nou obicei, este necesar ca timp, 21 de zile, să realizezi acea acțiune în mod deliberat, după care va deveni un comportament automat și va face parte din rutina ta.
- Creează o legătură între obiceiuri
Mintea umană funcționează foarte mult pe baza asocierilor. Atunci când asociezi un obicei nou cu unul vechi, aduci o mică modificare structurii tale de zi cu zi, păstrând totul familiar.
- Ia în considerare posibilele obstacolele
Viața este de multe ori imprevizibila așa că încearcă să compensezi și să găsești un subtitut viabil pentru micile obstacole din calea unor noi obiceiuri. Spre exemplu, dacă o zi obositoare la birou te lasă fară energie, fă-ți totuși timp să mergi pe jos, sau dacă știi că mai pe seară nu o să ai timp să ajungi la sală, schimbă-ți programul astfel încât să faci macar 30 de minute de sport.
- Pași mici
Orice realizare se face treptat, nimic nu vine deodată, așa că e bine să ai un echilibru între depășirea limitelor și zona ta de confort. Nu este bine să faci antrenamente foarte solicitante de la început.
- Fă-ți angajamentul cunoscut
Este mult mai probabil să te ții de un angajament atunci când îl faci cunoscut celorlalți. Postează pe social media sau anunță-ți prietenii cu privire la noul tău obiectiv de health & fitness, pentru a primi un feedback pozitiv și incurarajari.
- Nu uita de recompense
În nici un caz un obicei nou nu trebuie să fie plictisitor și un mod foarte eficient de a-l face mai plăcut este să-ti acorzi recompense atunci când ai realizări. Secretul pentru a-ți atinge obiectivul este să fii o persoană constantă, să împarți obiectivul tău în mai multe obiective mici și să încerci să te încurajezi pozitiv în cel mai sănătos mod. Antrenează-ți mintea ca să-ți antrenezi corpul.