Specialiștii spun că ridicarea de greutăți nu înseamnă doar creșterea masei musculare. Beneficiile antrenamentului de rezistență sau de forță includ îmbunătățirea posturii, un somn mai bun, creșterea densității osoase, menținerea greutății sau scăderea în greutate, accelerarea metabolismului, scăderea inflamației și prevenirea bolilor cornice. Antrenamentul la rezistență este incredibil pentru sănătatea ta!
Îți menține oasele puternice și sănătoase
Oasele tale trebuie să se antreneze, așa cum și creierul tău are nevoie de antrenament pentru a rămâne performant. După vârsta de 30 de ani, începem să pierdem densitatea osoasă în fiecare an. Antrenamentul de rezistență este ideal pentru consolidarea oaselor și combaterea osteoporozei. În plus, dezvoltarea oaselor puternice reduce riscul de fracturi osoase. Medicii de la Mayo Clinic spun că exercițiile ideale pentru oase includ ridicarea de greutăți, benzile de rezistență și exercițiile cu greutatea propriului corp.
Previne riscul bolilor cronice
“Cu cât suntem mai puternici, cu atât suntem mai rezistenți împotriva bolilor și a riscului general de mortalitate”, este de părere dr. Stuart Phillips, profesor universitar în kinesiologie și catedra de cercetare din Canada. Phillips spune că întreaga comunitate de cercetare recunoaște că riscul bolilor cardiovasculare, diabetului de tip 2 și tuturor bolile cronice clasice, inclusiv cancerul, este diminuat în condițiile unui stil de viață activ, care include antrenamente de rezistență la cardio.
Accelerează metabolismul și pierderea în greutate
Mușchii cântăresc mai mult decât grăsimea. Un kilogram de pene este același cu un kilogram de cărămizi, dar unul e mai puțin dens ocupă mai puțin spațiu. Construind mușchi, construiești un fundament puternic, din cărămizi, care ocupă spațiul ideal. Mai mult decât atât, știai că mușchii ard de trei ori mai multe calorii decât grăsimea? Cu cât ai mai mult tonus muscular, cu atât metabolismul tău va fi mai rapid.
Reglează insulina și scade inflamația
Exercițiile fizice regulate ajută organismul să utilizeze mai bine insulin și reduc astfel nivelul de glucoză din sânge. Mușchii au nevoie de glucoză pentru energie și, în timpul exercițiilor fizice, vor prelua și utiliza glucoza fără a fi nevoie de insulină.
Ridicarea de greutăți ajută în același timp la combaterea inflamației, un marker legat de apariția multor boli. Studiile au arătat că sesiunile regulate de antrenament de rezistență, de două ori pe săptămână, au dus la scăderea inflamației la femeile supraponderale.
Îmbunătățește postura, somnul, starea de spirit și energia