Oamenii de știință au descoperit secretul pentru o minte echilibrată și sănătoasă: practicarea sportului în fiecare zi la intensitate mică sau medie. Mai mult decât atât, sportul poate proteja creierul de efectele specifice procesului natural de îmbătrânire. Astfel, poate reduce riscul de Alzheimer și alte tipuri de demență.
Exercițiul fizic crește ritmul cardiac și astfel pompează mai mult oxigen în creier. În același timp, pe durata exercițiului corpul eliberează hormoni, lucru care contribuie atât la relaxarea noastră, cât și la învățare și transmiterea mai bună a semnalelor în cadrul sistemului nervos.
Antrenamentele şi efortul fizic ajută corpul să elibereze dopamină în creier, o substanţă de care creierul se foloseşte pentru a transmite sentimentul de plăcere, de fericire. Pe lângă efectul de moment, cercetătorii Les Mills au descoperit beneficii pe termen lung, corelând tipul de antrenament cu ce abilităţi cognitive îmbunătăţeşte.
Fiecare tip de exerciţii afectează în mod direct zone diferite ale creierului aducând schimbări în funcţii mentale specifice. Astfel, dacă vrei să îmbunătăţeşti ceva în modul cum gândeşti, te poţi orienta către anumite tipuri de antrenamente.
- Exercițiile de tip aerobic –au trei principale efecte: îmbunătățirea proceselor mentale care ne ajută în planificarea evenimentelor, concentrare și executarea atribuțiilor zilnice, îmbunătățirea dispoziției mentale și scăderea nivelului de stres. În plus, studiile au arătat că exercițiile aerobice activează mai multe suprafețe ale creierului și ajută la îmbunătățirea nivelurilor neurochimice crescând nivelul de dopamină, epinefrină, norepinefrina și serotonină.
- Exerciţiile cu greutăţi sunt bune pentru a stimula abilitatea de a construi raţionamente complexe. Ajută la îndeplinirea mai multor sarcini în acelaşi timp (multi-tasking) şi la soluţionarea problemelor.
- Exercițiile ce sporesc flexibilitatea – pe măsură ce înaintezi în vârstă, îți vei pierde flexibilitatea. Cu cât ai un corp mai flexibil, cu atât ai o postură mai bună, mai multă energie și devii mai echilibrat mintal. Yoga, Pilates și orice alt exercițiu de stretching te ajută să îți mărești flexibilitatea coloanei vertebrale și a întregului corp.
- Exercițiile care sporesc echilibrul corpului – în Yoga se regăsesc tot felul de posturi care te ajută să ai un echilibru mai bun al corpului. Cu cât reușești să îți menții mai bine echilibrul fizic, cu atât mai bună va fi condiția ta fizică. Mai mult decât atât, îmbunătățirea echilibrului fizic are un impact direct și asupra celui psihic.
- Antrenamentele de tip HIIT sunt foarte bune pentru a reglementa apetitul şi a înăbuși poftele, inclusiv dependenţele. Conform specialiştilor, antrenamentele de intensitate sporită, pe intervale, reduce nivelului hormonului care îi induce creierului senzația de foame.
- Practicarea sporturilor care implică efort fizic influenţează multiple zone ale creierului. Astfel, este stimulată capacitatea de concentrare, conştientizarea spaţiului din jurul nostru şi abilitatea de a îndeplini mai multe sarcini.
Mai fericit, mai puțin stresat, cu o memorie mai bună – trebuie doar să alegi exercițiile potrivite. O minte sănătoasă se poate dezvolta cel mai armonios într-un corp sănătos. Ne-a spus-o, de-a lungul vremii, motto-ul din latină „mens sana in corpore sano”, folosit de majoritatea instituţiilor internaţionale din domeniul sănătăţii. Şi ne-o spun şi oamenii de ştiinţă care descoperă tot mai multe conexiuni între exerciţiile fizice şi bunăstarea mentală.