Înainte să cauți cauza, trebuie să fii sigură că ai pus un diagnostic corect. Conform The International Dermal Institute, simptomele ivite la nivelul pielii pot fi de două feluri.
- deshidratarea, atunci când nu există o hidratare bună la nivelul stratului superior al epidermei;
- uscarea, atunci când nivelul de lipide din piele este scăzut.
Dacă într-adevăr consumi suficientă apă (consumul optim de apă este de circa doi litri pe zi), problema poate fi uscarea pielii. Aceasta apare indiferent de regimul alimentar urmat, însă o dietă vegană care nu este "gândită" corect duce mai rapid la deficite mari din anumite nutrimente și micronutrimente.
Nu exclude alimentele, înlocuiește-le!
Din păcate, prin excluderea produselor animale, cum ar fi carnea și lactatele fermentate, pierzi nutrimente ca: vitamina B12, Omega 3, fier, zinc, toate cu rol important în sănătatea și aspectul pielii. Astfel că, deși te hidratezi corect, poți avea un deficit de EFA (acizi grași esențiali) în special de Omega 3 – un acid gras important în prevenirea uscării pielii, deoarece intră în compoziția celulelor dermale – sau zinc – previne iritațiile pielii (de aceea, se găsește de foarte multe ori în produsele cosmetice).
De asemenea, deficitul de vitamina B12 se manifestă la nivelul tegumentului prin crăpături în zona pliurilor (în special în anotimpul rece), hiperpigmentarea sau chiar apariția vitiligoului (decolorarea pielii în diferite zone).
O soluție ar fi să calculezi cât mai bine aportul de nutrimente și micronutrimente când îți pregătești mesele și să nu uiți că vegan nu înseamnă excludere de alimente, ci o înlocuire).
Îți recomand să consumi produse ca drojdia sau cereale fortificate cu vitamine, cât mai multe sortimente de nuci, semințe (chiar, semințe de in) și leguminoase (diferite feluri de fasole și linte) pentru aport mărit de zinc și Omega 3.
Dacă nu ai la îndemână astfel de produse, ia un supliment nutritiv care să conțină elementele enumerate mai sus.
Articol redactat in colaborare cu antrenorii World Class