Dieta keto este o dietă săracă în carbohidrați, bogată în grăsimi, care oferă multe beneficii pentru sănătate. Conținutul bogat în grăsimi saturate și proteină de origine animală (carne, pește, brânzeturi, ouă) face adaptarea mai ușoară a acestei diete în anotimpul rece. La temperaturi mai scăzute, adaptarea dietei ketogenice se face într-un ritm mai rapid deoarece trecerea organismului de la consumul de carbohidrați în scop energetic, la consumul de corpi cetonici va fi mai lină.
În anotimpul rece, indicația pentru consumul de grăsimi saturate și proteina din carne este una crescută, deoarece odată cu creșterea temperaturilor, acest tip de lipide vor fi înlocuite treptat cu cele vegetale, iar proteinele vor fi furnizate de consumul de brânzeturi și legume specifice sezonului cald.
Scopul dietei ketogenice este de a menține corpul în starea de cetoză pe o perioadă de 4-6 săptămâni astfel încât depunerile de grăsime să fie eliminate și folosite ca sursă de energie pentru celule. Cetoza reprezintă un proces metabolic prin care corpul trece de la consumul de zahăr la consumul de grăsimi pentru a produce energie. Corpul uman folosește zaharul ca sursă esențială de energie, nefolosind grăsimile pe care le acumulează. Glucoza este cea mai ușoară moleculă pe care corpul o poate transforma și folosi pe post de energie. Adaptarea organismului la această dietă poate dura în medie o lună, iar pentru o mai bună accelerare a acesteia se recomandă ca primele săptămâni să fie mai restrictive.
Pentru ca organismul să intre în cetoză trebuie să elimini toate tipurile de alimente bogate în carbohidrați și glucide, astfel încât consumul de carbohidrați să nu depășească 30-50g pe zi. Pentru a putea respecta această regulă ar trebui să cunoști conținutul de carbohidrați și glucide ale alimentelor pe care le consumi zi de zi și va trebui să îți creezi un meniu zilnic care să îți permită să te menți sub-30-50g carbohidrați pe zi, asigurându-ți în același timp necesarul de macronutrienți.
Fiind o dietă ce restricționează temporar o categore importantă de macronutrienți (carbohidrații), este recomandată o perioadă în care introducerea acestor alimente să se facă gradual, treptat, pentru a preveni recâștigarea kilogramelor pierdute. După perioada de adaptare, se introduc brânzeturile, fructele de pădure și cantități mari de oleaginoase. În această perioadă se recomandă suplimentarea cu electroliți deoarece pierderile hidrice pot fi masive.
Avantajele dietei ketogenice:
- recunoscută pentru scăderea trigliceridelor
- duce la pierderea unei cantități mari de apă în prima perioadă a dietei
- ajută la scăderea presiunii arteriale a persoanelor hipertensive
- ajută la pierderea senzației permanente de foame
- este un adjuvant terapeutic pentru anumite boli prin normalizarea nivelului de insulină
*Această dietă este bazată pe studii medicale care au dovedit eficiența ei în epilepsia pediatrică.
Dezavantajele dietei ketogenice:
- în prima perioadă pot apărea stări de oboseală, amețeală, dureri musculare
- riscul de avitaminoză
- poate fi considerată o dietă dificilă din perspectiva socială sau psiho-emoțională
*Această dietă nu se recomandă persoanelor cu diabet tip1, persoanelor cu dislipidemii severe, cu insuficiență hepatică severă sau celor care au deficiențe hepatice.
Asigură-te că discuți cu un medic nutriționist înainte de a încerca dieta ketogenică, pentru a stabili care este starea ta de sănătate și dacă acest tip de dietă este potrivită pentru tine! Nu uita nici de activitatea fizică. Fiindcă aportul de calorii este destul de mare, dieta ketogenică este una dintre puținele diete care îți permit să faci un efort fizic mai intens.
Articol redactat în colaborare cu Diana Kovacs, antrenor personal World Class Militari.