Ar putea cyclingul să îți îmbunătățească intelectul? Sau genuflexiunile să te facă o persoană de succes? Ridicarea de greutăți te va face mai bogat? Știința sugerează că dacă te antrenezi în mod regulat nu îți vei îmbunătăți doar sănătatea și condiția fizică, ci vei obține și avantaje la locul de muncă și în alte domenii ale vieții.
Sportul te ajută să devii mai "bogat"
Studiile arată că există o legătură între timpul alocat pentru practicarea exercițiilor fizice și salariul. Potrivit Journal of Labor Research, angajații care fac exerciții fizice în mod regulat câștigă cu nouă procente mai mult decât colegii lor mai sedentari. Indiferent de salariul lor, cei care fac exerciții fizice regulate se simt oricum mai bogați. O echipă de cercetători de la Yale și Oxford a colectat date de la 1,2 milioane de americani, analizând cât de des au suferit de stres, depresie sau probleme emoționale privind venitul și nivelul de activitate fizică.
Ei au descoperit că, în timp ce o mărire de salariu îi va face pe majoritatea oamenilor să se simtă bine, exercițiile fizice îi pot face să se simtă și mai bine! Cei care făceau exerciții fizice se simțeau la fel de bine ca și persoanele inactive care câștigau cu 25.000 de dolari mai mult pe an. Cercetătorii au luat în considerare toate formele de activitate fizică - de la grădinărit și treburi casnice până la ridicarea greutăților și alergare - dar au constatat că cele mai mari beneficii pentru sănătatea mentală provin din activitățile de echipă, ciclism și antrenamentele aerobice.
Nu uitați că există și alte avantaje financiare asociate cu practicarea unei activități fizice regulate, cum ar fi costurile mai mici pentru asistența medicală și capacitatea de a rămâne productiv până la o vârstă înaintată.
Activitatea fizică te poate face mai fericit
Dacă te confrunți cu o zi grea și îți dorești o îmbunătățire imediată a stării de spirit, adaugă 20 de minute de exerciții aerobice de intensitate moderată în rutina ta de dimineață. Este o formulă binecunoscută pentru îmbunătățirea instantanee a dispoziției - și nu doar va declanșa rapid o creștere a endorfinelor dar efectele pozitive pot dura până la 12 ore. Potrivit oamenilor de știință care au explorat modul în care exercițiile fizice atenuează negativitatea, este nevoie de doar patru sesiuni de exerciții aerobice pe săptămână pentru a obține beneficii psihologice semnificative, cum ar fi reducerea depresiei și a sentimentelor de ostilitate.
Dacă antrenamentele cardio nu sunt pe placul tău te poți bucura în continuare de fericirea indusă de practicarea exercițiilor fizice. Cercetătorii au descoperit că doar 10 minute de exerciții fizice pe săptămână pot duce la creșterea nivelului de fericire. Cei care au acumulat cel puțin 30 de minute de activitate fizică pe săptămână au avut cu 30% mai multe șanse să declare că sunt "fericiți" decât cei care nu au făcut deloc sport.
Antrenamentele sporesc puterea creierului
Studiile arată că exercițiile fizice favorizează rezultatele academice, pot consolida funcția cognitivă și pot îmbunătăți memoria. De asemenea, activitatea fizică poate spori funcția executivă, care reprezintă capacitatea de a gândi diferit, de a te adapta la situații noi și de a-ți gestiona emoțiile. Beneficiile de avansare a intelectului intră în acțiune deoarece exercițiile fizice modifică structura fizică a creierului. Atunci când faci exerciții aerobice crește cantitatea de materie cenușie (părțile creierului care au terminații nervoase), ceea ce sporește capacitatea de procesare a creierului. Un studiu recent a dezvăluit modul în care beneficiile de stimulare a creierului observate după un singur antrenament pot indica amploarea schimbărilor pe termen lung.
În timp ce o mare parte din cercetările privind condiția fizică și puterea creierului s-au concentrat pe încetinirea declinului cognitiv la persoanele în vârstă, un nou studiu efectuat pe tineri de douăzeci și ceva de ani arată că, dacă ești tânăr și în formă, este probabil să ai și o memorie și abilități de gândire superioare. Folosind scanări speciale ale creierului prin RMN, oamenii de știință germani au evaluat materia albă (părțile creierului care fac legătura între neuroni și regiunile cerebrale) pe 1200 de tineri. De asemenea, au efectuat teste cognitive, controale medicale, teste de fitness aerobic și chestionare privind sănătatea și stilul de viață. Cei care erau relativ sedentari aveau o memorie și abilități de gândire mai slabe, decât tinerii activi din punct de vedere fizic.
Activitatea fizică te ajută să devii mai rezilient
Exercițiile fizice măresc fluxul sanguin și mobilizează globulele albe - una din principalele mijloace de apărare ale organismului împotriva microbilor dăunători. Antioxidanții produși în timpul exercițiilor fizice pot ajuta la diminuarea impactului bolii. Experții recomandă exercițiile fizice ca fiind un bun medicament pentru a contracara de la răcelile obișnuite până la bolile cronice, cum ar fi cancerul și COVID-19. Un studiu comparativ din 2013 privind exercițiul fizic și intervențiile medicamentoase a constatat că a fi în formă era un tratament la fel de bun - dacă nu chiar mai bun - în combaterea multor boli cronice.
Activitatea fizică regulată trimite stresul la plimbare
Un nou studiu fascinant a dezvăluit că exercițiile fizice regulate pot facilita revenirea din situații stresante. Totul se reduce la galanină, o peptidă asociată cu sănătatea mintală. Persoanele cu niveluri genetic scăzute de galanină se confruntă cu un risc neobișnuit de ridicat de depresie și tulburări de anxietate. Exercițiile fizice duc la o creștere a producției de galanină, iar cu cât nivelul este mai mare, cu atât mai mare este rezistența la stres. Aceste noi descoperiri sunt susținute de numeroase alte studii care leagă activitatea fizică de reducerea sentimentelor de anxietate, de îmbunătățirea calității vieții și de un somn mai bun.
Așadar, dacă doriți să fiți mai fericiți, mai inteligenți, mai bogați, mai productivi și mai de succes, exercițiile fizice ar putea fi biletul de aur. Și este nevoie doar de câteva antrenamente pe săptămână.
Sursa: https://www.lesmills.com/fit-planet/health/improve-your-life/