Febra musculară poate fi definită ca răspunsul imediat și relativ scurt ca durată, a semnalului indus musculaturii prin antrenament sportiv specific, fie de natură mecanică sau metabolică. Cunoscut și sub denumirea de DOMS (Delayed onset muscle sorness), senzația este întâlnită atât la începători cât și la atleții de elită. Simptomele pot varia de la o simplă sensibilitate musculară, până la durere debilitantă, severă. Aproape toți cei care se angajează în orice fel de activitate fizică vor experimenta febra musculară la un moment dat.
Iată ce trebuie să știți despre prevenire:
Există o teorie care propune 6 elemente cheie în instalarea febre musculare:
- Acidul Lactic
- Spasmele musculare
- Lezarea țesutului conjunctiv
- Lezarea țesutului muscular
- Inflamațiile
Deseori se întâmplă ca febra musculară să apară având o combinație de cel puțin 2 din aceste elemente enumerate mai sus. Pe lângă durerea specifică, febra musculară mai vine la "pachet" și cu o reducere a mobilității articulare, a capacității de atenuare a șocurilor externe, și a punctului maxim de tensionare. Toate aceste diminuări reprezintă mecanismul de apărare pe care organismul îl utilizează pentru a se proteja și repara. Nu există un tratament împotriva acestor dureri, în schimb există metode care pot fi utilizate pentru a diminua intensitatea durerii:
- NSAID (antiinflamatoare nesteroidiene) în funcție de indicațiile medicului specialist
- Masajul
- Compresii cu gheață sau duș alternant hot-cold
- Odihna
Mulți oameni asociază febra musculară cu progresul în fitness, dar acest lucru nu este întotdeauna adevărat. În acest proces organismul tău se adaptează la un nou stimul, de exemplu, mai multe repetări sau o greutate mai mare. Dar febra musculară poate apărea și ca răspuns la o mișcare sau activitate complet nouă, cum ar fi cățăratul pe stâncă pentru prima dată.
Este posibil să nu puteți evita febra musculara mai ales dacă sunteti la inceput de drum în calatoria de fitness sau urmați un program de exerciții care implică creșteri continue ale intensității. Cu toate acestea, puteți lua măsuri pentru a reduce severitatea febrei musculare:
- Încălzirea înainte de antrenament: Încălzirea vă pregătește corpul pentru stimulul intens al antrenamentului.
- Stretching după antrenamente: Ajută-ți corpul să revină la starea de odihnă cu mișcări de intensitate scăzută (mers pe jos, cu bicicleta) și întinderi. Întinderea nu va împiedica febra musculară, dar vă poate ajuta să vă păstrați mobilitatea și flexibilitatea.
- Fiți inteligent în ceea ce privește intensitatea: faceți treptat antrenamentele pentru a vă consolida puterea și rezistența, reducând în același timp probabilitatea de a vă suprasolicita mușchii.
Deși lezarea mușchilor și febra musculară joacă un rol mic în creșterea masei musculare, aceasta va fi influențată de alți factori precum hormonii, alimentația, tipul antrenamentului și odihna. Atât timp cât intensitatea antrenamentului va fi una adaptată, vă puteți continua rutina de fitness, însă rețineți că prioritară este refacerea musculară.
Febra musculară în esență nu este periculoasă, atât timp cât îți permite să îți desfășori activitățile de zi cu zi fară dificultate. Dacă discomfortul durează mai mult de 72 de ore, înseamnă că antrenamentul susținut a fost mult prea dur, astfel se recomandă repaos complet până la revenire. Articol redactat în colaborare cu Ștefan Vîrnă, Coordonator PT World Class România