Dacă vrei să iei tot ce este mai bun din toamna acestui an, trebuie din start să știi ce fructe și legume să consumi. Fructele și legumele de toamnă abundă în substanțe nutritive care ajută organismul să lupte împotriva răcelilor și a unui sistem imunitar slăbit. Nu avem nicio scuză să nu mâncăm echilibrat și să nu adoptăm o dietă cât mai sănătoasă, cu ajutorul celor mai delicioase și sănătoase fructe și legume de sezon! Iată legumele și fructele care nu trebuie să vă lipsească din alimentație toamna:
Dovleacul
Dovleacul primește toată gloria în această perioadă a anului, dar cu siguranță nu este singura opțiune dacă sunteți în căutarea fructelor și legumelor de toamnă care vor face ca story-urile de pe Instagram să arate festiv.
Morcovii
Morcovii sunt perfecți pentru supe, tocănițe și gustări și adaugă multă dulceață cu conținut scăzut de zahăr. Morcovii pot fi consumați cruzi sau gătiți, sunt delicioși și în sucuri naturale, alături de măr și portocală. Pot fi consumați și de către copii, după vârsta de 6 luni, gătiți la abur, la cuptor sau fierți. Morcovii sunt bogați în betacaroten și vitamina A, care aduce beneficii pentru vedere, reproducere și funcția imunitară.
Salata kale
Kale are nu mai puțin de 45 de tipuri diferite de antioxidanți, printre cei mai importanți fiind flavonoizii și carotenoizii. Conține de asemenea acizi grași Omega 3, vitamina K, vitaminele A, E și C, fier, fosfor, magneziu, potasiu, cupru și zinc. Specialiștii îi laudă beneficiile pentru sănătate și mulți dintre ei o includ pe lista alimentelor esențiale, cu un conținut nutrițional extrem de important. Practic, kale este un aliment minune, care consumat cu regularitate are efecte benefice vizibile, atât în prevenția cât și în tratarea unor afecțiuni.
Zmeura
Zmeura nu are doar un gust delicios și gustos, ci are și o mulțime de beneficii pentru sănătate, fiind o sursă bogată de vitamine, minerale și nutrienți de preț. Zmeura are un conținut scăzut de calorii, dar este bogată în fibre, vitamine, minerale și antioxidanți. În plus, zmeura se adaugă ușor în dietă și este un adaos gustos la micul dejun, prânz sau desert.
Ciupercile
Nimic nu este mai bun decât o supă cremă de ciuperci într-o zi geroasă – și această legumă de toamnă este, de asemenea, foarte versatilă pentru a găti. Ciupercile ajută la hrănirea microbiotei intestinale, ajutând în cele din urmă la digestie și apărând împotriva inflamațiilor. Această formulă te ajută să pierzi în greutate, să elimini excesul de apă, să îți detoxifici organismul, reglează tranzitul intestinal, te scapă de constipație sau indigestie.
Ananasul
Sucul de ananas are gustul unei vacanțe într-un pahar și este în plin sezon toamna aceasta. Ananasul conține vitamina A, vitamina C, vitaminele B1 și B6, acid folic, cupru, mangan și betacaroten. Principalul efect benefic al ananasului este reglarea tranzitului intestinal. Acest efect se datorează bromelainei, o enzimă digestivă prezentă în ananas, care favorizează digestia, calmează aciditatea, balonarea și constipația.
Salata verde
Salata verde conține substanțe nutritive esențiale, precum vitamine, minerale și chiar apă. De asemenea, oferă fibre, care sunt benefice în mai multe moduri, îmbunătățind inclusiv sănătatea cardiovasculară și gastro-intestinală. Frunzele verzi au, de asemenea, un conținut scăzut de calorii, dar sunt bogate în nutrienți.
Cartofii
Cartofii mențin sănătatea inimii și controlează tensiunea araterială. Conțin fibre, potasiu, vitamina C, vitamina B6, calciu și magneziu. Toate aceste substanțe echilibrează tensiunea, scad valoarea totală de colesterol în sânge, mențin sănătatea vaselor de sânge și previn formarea cheagurilor.
Bananele
Aceste fructe exotice energizează organismul instant, susținut și substanțial, având o serie întreagă de efecte benefice asupra sănătății. Bananele se remarcă prin conținutul bogat de potasiu și aportul foarte redus de sodiu, fiind excelente pentru reglarea presiunii arteriale. Datorită conținutului important de fier, bananele stimulează producția de hemoglobină în sânge, prevenind și contribuind la tratarea anemiei. Complexul de vitamine B din banane calmează sistemul nervos. În plus, bananele sunt un înlocuitor excelent al gustărilor nesănătoase de care multe persoane abuzează atunci când nivelul de glicemie scade sub efectul stresului cotidian.
Merele
Merele conțin peste 80% apă, acizi organici, vitaminele A, C, B1, B2, B3, B6, B9 și E, fier, calciu, fosfor, magneziu, iod și potasiu. Să nu uităm de flavonoizi, fibre și faptul că merele sunt foarte sărace în calorii. Fibrele și substanțele nutritive din mere echilibrează digestia, calmează indigestiile și infecțiile intestinale. Anumite studii au demonstrat că quercitina, unul dintre flavonoizii prezenți în mere, are efecte pozitive în protecția inimii și arterelor. Efectele benefice asupra sistemului cardiovascular se extind și asupra celui nervos, fiindcă merele îmbunătățesc circulația sângelui și implicit asigură oxigenarea optimă a creierului.
Smochinele
Smochinele și frunzele de smochin sunt pline de substanțe nutritive care oferă o varietate de beneficii potențiale pentru sănătate. Acestea pot susține digestia, pot reduce riscul de boli de inimă și pot ajuta la gestionarea nivelului zahărului din sânge. Smochinele sunt, de asemenea, pline de potasiu, care ajută la controlul tensiunii arteriale.
Conopida
Conopida conține, printre altele, vitaminele B1, B2, B3, B6 și B9, Omega 3, vitamina K, vitamina C, fosfor, potasiu și mangan, dar și mulți fitonutrienți. Este cunoscută și ca un puternic antioxidant. Datorită proprietăților antiinflamatorii, conopida împiedică formarea cheagurilor de sânge, susține circulația sanguină către creier și celelalte organe din corp, însă are și capacitatea de a regla tensiunea arterială și nivelul colesterolului.
Sfecla
Sfecla roșie poate fi consumată pe tot parcursul anului, inclusiv în sezonul rece, putând fi ușor procurată și utilizată ca și aliment atât în stare crudă, cât și gătită tradițional. Aceasta reprezintă un supliment nutritiv miraculos pentru organism.
Perele
Perele sunt sursă de nutrienți, inclusiv fibre, vitamina C și potasiu. Perele sunt, de asemenea, o sursă de substanțe fitochimice, în special de antioxidanți. Perele conțin cantități mari de vitamina A care poate ajuta la menținerea sănătății pielii și părului.
Cartofii dulci
Alimentele precum cartofii dulci, care sunt bogate atât în vitamina C, cât și în ceea ce privește conținutul de betacaroten, oferă o creștere a imunității, tocmai prin prisma combinației puternice de substanțe nutritive. Un consum sporit de alimente cum sunt cartofii dulci scade riscul de obezitate, diabet, boli cardiovasculare, iar în același timp contribuie la sănătatea tenului, oferă un plus de energie și scade greutatea corporală.
Sursa: https://www.womenshealthmag.com/food/g19989533/nutrient-rich-fall-foods/