Functional Training – acest concept poate fi considerat o reinterpretare a metodelor de antrenament tradiţionale. În cadrul acestui antrenament folosești greutatea propriului corp, mișcările libere sau accesorii specifice, renunțând la aparatele fixe și greutățile foarte mari. Dacă esti gata pentru o nouă provocare, poți integra acest tip de antrenament în rutina ta zilnică de fitness.
În mișcările zilnice pe care le facem, nu folosim doar o grupă musculară. Antrenamentul funcțional oferă posibilitatea de a pregăti organismul pentru desfășurarea eficientă a activităților cotidiene prin întărirea musculaturii, reglarea diferențelor dintre membrele inferioare și superioare în ceea ce privește forța și prin creșterea rezistenței cardiovasculare.
În funcție de domeniul în care lucrezi, execuți mișcări repetitive, care duc în timp la uzura oaselor și articulațiilor. Pentru a le proteja, trebuie întărită musculatura din zonele respective prin exerciții specifice în funcție de fiecare job.
De exemplu, dacă ai un job static mai exact lucrezi la birou, sunt recomandate exercițiile de postură și este necesară întărirea musculaturii spatelui. Pe când, dacă ai un job dinamic, exercițiile pe care ar trebui să pui accent sunt genuflexiunile cu presa, rotații laterale ale trunchiului, fandări și exerciții specifice care dezvoltă forța generală a copului și stabilitatea.
De asemenea, toate aceste exerciții se pot aplica și ultimei categorii, o îmbinare între cele două, spre exemplu profesorii și medicii: petrecând foarte mult timp în picioare musculatura zonei lombare și genunchii susțin greutatea corpului, iar prin exerciții specifice poți preveni durerile și accidentările localizate la nivelul acestora.
Beneficiile Antrenamentului Functional
- Îmbunătățirea capacității de a face față sarcinilor cotidiene
- Îmbunătățește coordonarea, echilibrul și conștientizarea corpului
- Îmbunătățirea posturii și eliminarea durerii de spate
- Antrenarea mai multor grupe musculare în același timp
- Dezvoltarea calităților motrice de bază: forța, îndemânarea, viteza, mobilitatea, rezistența
- Obținerea unui efect metabolic și cardiovascular, care ajută la dispersarea țesuturilor adipoase din organism și la îmbunătățirea sistemelor aerobe și anaerobe.
- Prevenirea accidentărilor cauzate de pozițiile/mișcările incorecte
- Se poate executa cu greutatea corpului sau cu un echipament minim: gantere, bandă elastică, stepper
Top 5 exerciții care nu ar trebui să lipsească dintr-un antrenament funcțional:
- Genuflexiuni- imită așezarea și ridicarea de pe scaun
- Fandări- simulează mersul pe jos, urcarea scărilor
- Îndreptări- imită ridicarea de jos a unui obiect, treburi casnice
- Presa militară- copiază punerea și luarea obiectelor de la o înălțime mai mare decât nivelul umerilor
- Flotări- imită împingerea unei uși pentru a o deschide sau mutarea unor obiecte grele,
Te așteptăm în cluburile noastre World Class pentru a testa antrenamentul de tip funcțional
alături de antrenorii personali!
Articol redactat în colaborare cu Andreea Pioară, antrenor personal World Class România.