Fiecare respirație din timpul exercițiilor fizice te poate ajuta să mergi mai departe, să poți mai mult sau, dimpotrivă, să crești stresul corpului tău și să scazi randamentul fizic. Asigură-te că respiri corect, pentru că astfel poți avea rezultate mai bune, iar dacă îți dorești să scazi în greutate, respirația te poate ajuta!
Este posibil să cunoști deja unele tehnici de bază de respirație în timp ce te antrenezi, dar respirația poate face mult mai mult decât să te ajute să ridici în plus cinci kilograme. Poate afecta calitatea generală a antrenamentelor tale, nivelul de energie și chiar capacitatea organismului de a arde grăsimi. Așa că este important să înțelegem corect modul
în care respirăm.
Cea mai obișnuită „tehnică” de respirație pentru antrenament este: inspiră în timp ce te apleci către greutăți și expiră atunci când le ridici, deci depui cel mai mare efort.
Un exemplu ușor este presa la bancă. Această tehnică înseamnă să respiri înainte să cobori bara la piept, apoi să expiri pe măsură ce bara este împinsă, după care repeți.
Respirația corectă este importantă în timp ce exerciții fizice din mai multe motive. Unul dintre ele este că îmbunătățește postura. Aceiași mușchi care ne susțin postura sunt cei care ne ajută să respirăm. Respirație corectă, postură corectă!
Există două diviziuni majore ale respirației: respirația abdominală și respirația toracică. Cei care practică yoga sunt deja familiarizați cu respirația abdominală. Respirațiile din piept sunt mai scurte și mai puțin adânci, deci nu permit plămânilor să se umple corect, ceea ce nu oferă mușchilor oxigenul necesar. Dacă poți crea un spațiu de stocare mai mare pentru oxigenul inspirat, va ajunge mai mult la mușchi și vei vedea că ai nevoie de perioade de recuperare mai scurte între seturi. De asemenea, vei constata o creștere generală a energiei și a rezistenței.
Întotdeauna, o postură bună va crea spațiul fizic dorit prin poziționarea corectă a diafragmei noastre în raport cu cutia torcică. Respirația abdominală îți permite să respiri mai mult și să umpli diafragma.
O altă modalitate este respirația pe nas sau pe gură. Adesea, oamenii respiră mai repede decât ar trebui în timpul exercitării sau chiar își țin respirația. Și, în general, pentru cei care sunt adepții respirației pe gură, e puțin mai dificil să respire profund. Inspirația pe nas, deși încetinește respirația, totuși ne permite să atragem mai mult oxigen decât pe gură.
Există o tehnică de exerciții pentru respirație, bazată pe raportul între 3 și 2: inspiră cât timp numeri până la 3 și expiră cât timp numeri până la 2. Poți face acest lucru cu ușurință în timpul antrenamentului. Poți practica această tehnică de respirație în timp ce urci scări sau mergi pe o bandă de alergare. La început este mai dificil să te concentrezi la respirație, dar te vei obișnui și vei ajuta organismal să primească o cantitate mai mare de oxigen.
Desigur, respirația în timp ce ridici greutăți mari poate să nu se încadreze în acest raport 3-2. Atunci t-ar puea tenta să îți ții respirația, dar e necesar să scapi de acest obicei, pentru că poate provoca amețeli și privează mușchii exact de ce au mai mare nevoie în acel moment: oxigen.
Respirația te ajută să pierzi în greutate?
Răspunsul simplu este că respirația ne permite să facem mai multă mișcare și ne crește rezistența. Dacă respirăm corect, putem experimenta o gamă mai mare de mișcări, facem mai multe exerciții într-o perioadă limitată de timp și ne punem corpul mai mult la lucru, deoarece este alimentat optim cu oxigen, deci are mai multe resurse pentru efort. Astfel, dacă respirăm correct, ne antrenăm mai mult și pierdem mai repede în greutate.
De asemenea, respirația adecvată combate stresul, cee ace ajută, de asemenea la scăredea în greutate. Când corpul nostru se simte stresat, el intră în modul de supraviețuire: încetinește metabolismul, stochează grăsimea deoarece corpul nostru eliberează mai mult cortizol și ne împiedică să ne îmbunătățim capacitățile cardiovasculare. Dacă respirăm corect, suntem relaxați și corpul nostru funcționează mai bine.