Cercetătorii de la Universitatea din Australia de Sud solicită ca exercițiile fizice să fie recunoscute ca tratament de bază pentru tratarea depresiei, ca urmare a unui studiu care demonstrează că activitatea fizică este de 1,5 ori mai eficientă decât consilierea sau medicamentele prescrise în cazul acestei afecțiuni.
Recenzia publicată în British Journal of Sports Medicine este cea mai cuprinzătoare de până acum, incluzând 97 de analize, 1.039 de studii și 128.119 participanți. Cercetările arată că activitatea fizică este extrem de benefică pentru îmbunătățirea simptomelor de depresie, anxietate și tristețe.
Studiul a demonstrat în mod specific că activitatea fizică pe o perioadă de 12 săptămâni (sau mai puțin) a fost cea mai eficientă metodă în reducerea simptomelor tulburărilor mentale, evidențiind rapiditatea cu care exercițiile fizice pot produce o schimbare pozitivă.
Cele mai mari beneficii au fost observate în rândul persoanelor care suferă de depresie, al femeilor însărcinate și în perioada postnatală, al persoanelor diagnosticate cu HIV sau cu boli de rinichi, dar și în cazul persoanelor sănătoase.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, una din opt persoane din întreaga lume (970 de milioane de persoane) trăiește cu o tulburare mentală. Sănătatea mintală precară costă economia mondială aproximativ 2,5 trilioane de dolari în fiecare an, un cost care se estimează că va crește la 6 trilioane de dolari până în 2030.
Cercetătorul principal al acestui studiu, Dr. Ben Singh, susține că activitatea fizică ar trebui sa fie prioritară pentru a gestiona mai bine cazurile tot mai numeroase de afecțiuni mentale.
"Se știe că activitatea fizică ajută la îmbunătățirea sănătății mintale. Cu toate acestea, în ciuda dovezilor, nu a fost adoptată pe scară largă ca prima opțiune de tratament. Analiza noastră arată că recomandările de activitate fizică pot reduce semnificativ simptomele depresiei și anxietății. Am constatat, de asemenea, că toate tipurile de activitate fizică și exerciții fizice au fost benefice, inclusiv exercițiile aerobice, cum ar fi mersul pe jos, antrenamentul de rezistență, Pilates și Yoga. Cercetările arată că nu este nevoie de prea mult efort pentru ca exercițiile fizice să aducă o schimbare pozitivă asupra sănătății tale mintale.”
Profesorul Carol Maher, unul din cercetători, afirmă că este primul studiu care evaluează efectele tuturor tipurilor de activitate fizică asupra depresiei, anxietății și suferinței psihologice la toate populațiile adulte.
"Examinarea acestor studii în ansamblu este o modalitate eficientă pentru ca medicii să înțeleagă ansamblul de dovezi care susțin activitatea fizică în gestionarea tulburărilor de sănătate mintală. Sperăm că această analiză va sublinia necesitatea activității fizice, inclusiv recomandările structurate de exerciții fizice, ca tratament de bază pentru gestionarea depresiei și anxietății."
Sursa: https://neurosciencenews.com/exercise-mental-health-22566/