Cât de sănătos este să faci sport în timpul sarcinii și unde trebuie să te oprești.
Dacă până nu demult se credea că mișcarea în timpul sarcinii pune în pericol sănătatea ta și a bebelușului, studiile recente au demonstrat că, dimpotrivă, sportul îți aduce multe beneficii. Jumătatea de oră de mișcare zilnică a fost prelungită, de către oamenii de știință americani, la o oră. Iar aceste 60 de minute se pare că te ajută să ai o sarcină sănătoasă; cu alte cuvinte să te menţii în formă și micuţul tău să nu aibă de suferit.
Concepe un copil isteţ
Un studiu recent de la Universitatea din Montreal a scos la iveală faptul că exercițiile fizice realizate corect în timpul sarcinii pot îmbunătăți inteligența copilului. De asemenea, "practicate în mod regulat, facilitează circulația sângelui, bebelușul primește mai multe substanțe nutritive și oxigen, iar toxinele sunt eliminate cu ușurință", explică Ramona Vasilescu Hnyatek, coordonatoarea programului Fii o mămică plină de energie şi instructor de fitness World Class. "Asociate cu masajul și o alimentație corespunzătoare, exercițiile fizice au și rolul de prevenire a apariției varicelor, edemelor și vergeturilor", adaugă Ramona.
Ce îți face bine și ce trebuie să eviți
Teoretic, dacă înainte de a rămâne însărcinată nu făceai foarte mult sport, nici acum nu ar trebui să exagerezi. Cuvântul cheie este moderația. Poți face yoga, Pilates, aerobic sau înot. Însă, cea mai ușoară soluție este mersul pe jos – între şase și opt kilometri pe zi –, ceea ce nu implică niciun risc. Tot ce trebuie să faci este să fii atentă la postură: stai dreaptă și cu umerii relaxați.
O altă formă de mișcare recomandată de Ramona Vasilescu Hnyatek este aerobicul, mai ales în primul trimestru de sarcină, cu condiția să eviți săriturile și exercițiile cu greutăți. Tot în perioada asta poți încerca banda sau bicicleta, înotul și aqua gym – datorită apei, riscul de accidentare este foarte mic. În al doilea trimestru de sarcină, mergi la clase de dans – te vor ajuta să îți tonifici musculatura și să îți îmbunătățești starea de spirit. În ultimul trimestru, sfatul Ramonei este să reduci intensitatea antrenamentelor şi să urmezi, fără abatere, recomandările medicului.
Cu burtica înainte! Dar cu atenție.
Chiar dacă nu îţi întrerupi antrenamentele pe timpul sarcinii sau tocmai în această perioadă te-ai hotărât să faci puţină mişcare, trebuie să iei câteva măsuri de siguranţă. În primul rând, spune-i instructorul că ești însărcinată, pentru ca el să își adapteze programul și să îți indice exercițiile potrivite. Dacă ai de gând să faci aerobic sau fitness, recomandarea Ramonei este "de a alege un concept special creat pentru gravide. În cazul în care vrei să mergi la clasele normale, cel puțin asigură-te că alegi una cu impact redus, ceea ce înseamnă că în permanență un picior este în contact cu podeaua".