Dacă citești acest articol, înseamnă că deja ești de acord cu beneficiile pe care activitatea fizică le are asupra sănătății fizice și mentale. Știi că sportul nu doar te face mai puternic și mai în formă, ci are și capacitatea uimitoare de a reduce anxietatea și stresul.
Cu toate acestea, în ciuda cunoașterii acestor beneficii, majoritatea dintre noi au nevoie uneori de încurajare să ieșim din zona noastră de confort și să începem un program de antrenament. Cu acești pași simpli, poți depăși orice obstacol și te poți pregăti pentru sesiuni de antrenamente mai fericite și eficiente.
#1 FĂ ANTRENAMENTELE CARE ÎȚI PLAC
Dacă nu îți place alergatul, dacă urăști burpees, dacă ridicarea greutăților nu este pe gustul tău, explorează alte modalități de a-ți construi forța și rezistența. Nu există un singur antrenament miraculos sau o prescripție dovedită de exerciții fizice care îți aduce rezultate. Da, unele antrenamente pot activa mușchii mai eficient decât altele, pot arde mai multe calorii și pot construi o rezistență cardio mai bună.
Dar dacă nu-ți plac anumite exerciții, este puțin probabil să beneficiezi de efectele transformătoare. Plăcerea este cea care crează consecvența. Și consecvența este cea care aduce rezultatele. Așa că petrece timp explorând diferite modalități de mișcare și conectează-te la orice antrenament te face fericit.
#2 ASOCIAZĂ ANTRENAMENTUL CU O STARE DE BINE
Caută întotdeauna oportunități de a râde, fie cu alți pasionați de fitness din sală, fie pur și simplu cu tine însuți. Râsul te ajută să te relaxezi și să te reîncarci. Este greu să te simți anxios sau stresat când râzi. Atunci când te bucuri de un râs sănătos, corpul tău eliberează substanțe chimice care îți îmbunătățesc starea de spirit, ajutând la reducerea tensiunii fizice și la relaxarea mușchilor.
#3 ANTRENEAZĂ-TE ALĂTURI DE UN PRIETEN
Studiile arată că împărtășirea experiențelor de antrenament cu alte persoane poate influența pozitiv programul tău de antrenament, ajutând la îmbunătățirea rezultatelor. Oamenii de știință au descoperit că cei care fac exerciții singuri, comparativ cu cei care fac exerciții de grup au rezultate semnificativ mai mari în ceea ce privește reducerea stresului și calitatea vieții fizice, mentale și emoționale.
#4 CREȘTE VOLUMUL MUZICII
Mișcarea în ritmul unei melodii grozave este o modalitate sigură de a-ți îmbunătăți antrenamentul. Oamenii de știință sunt de acord că un ritm bun ne poate determina să ne antrenăm mai rapid și mai intens, dar muzica poate face și ca exercițiul să pară mai ușor și mai plăcut. Muzica stimulează părți ale creierului legate de recompensă, motivație și emoție. Când se întâmplă acest lucru, hormonii precum dopamina, serotonina și oxitocina sunt eliberați, declanșând sentimente de plăcere, bunăstare, fericire și dragoste.
Studiile arată că atunci când te antrenezi în ritmul muzicii:
- eficiența mișcării crește cu 7%
- rezistența ta este sporită cu 15%
- efectele exercițiului cresc cu 15%
- percepția efortului scade cu 12%
#5 ANTRENEAZĂ-TE AFARĂ
Dacă îți faci antrenamentul în aer liber, vei beneficia de multe avantaje care îți îmbunătățesc starea de spirit. Este demonstrat că exercițiile în aer liber te fac o persoană mai veselă, cu mai multă energie, pozitivitate și niveluri mai scăzute ale hormonilor de stres. De asemenea, poate ajuta la creșterea nivelului de serotonină, reducând anxietatea și sentimentul de depresie. Atunci când te antrenezi afară, există o șansă mare să faci exerciții mai mult timp, ceea ce te face să te simți mai satisfăcut de eforturile tale de antrenament.
#6 CONTORIZEAZĂ MINUTELE FERICITE
Știința arată că fiecare minut de mișcare contribuie la un antrenament mai bun. Poți crește starea de fericire la un exercițiu de 10 minute, iar cercetările sugerează că începerea zilei cu un antrenament de 20 de minute generează o îmbunătățire instantanee a stării de spirit. Mai mult decât atât, un antrenament îți poate oferi vibrații pozitive care durează până la 12 ore. O analiză a 23 de studii publicate a arătat că cei care au acumulat cel puțin 30 de minute de activitate fizică în majoritatea zilelor au fost cu 30% mai susceptibili să declare că sunt „fericiți” decât cei care nu au făcut exerciții fizice.
#7 ACHIZIȚIONEAZĂ ECHIPAMENTE CONFORTABILE
Dacă există ceva care poate strica un antrenament bun, sunt echipamentele de antrenament deranjante sau nepotrivite. Ai nevoie de confort și suport pentru a te putea concentra să te miști așa cum vrei. Așa că fii mai atent atunci când îți alegi echipamentul.
#8 BUCURĂ-TE DE O COMPETIȚIE SĂNĂTOASĂ – CU TINE ÎNSUȚI
Orice faci, oprește-te din a-ți compara antrenamentele și progresul cu ale altora. În schimb, concentrează-te pe dezvoltarea ta urmărind progresul și asigurându-te că îți depășești limitele în fiecare săptămână. Monitorizarea antrenamentelor te ține responsabil, iar prin stabilirea unor obiective de fitness, vei beneficia de un real simț al realizării.
Sursă: https://www.lesmills.com/nordic/fit-planet/fitness/happy-workouts/