Știai că inima ta bate de aproximativ 100.000 de ori și pompează aproximativ 2.000 de litri de sânge în tot corpul în fiecare zi? Inima este unul din cele mai importante organe ale corpului uman, de aceea are nevoie să îi acorzi o atenție specială. Ia în considerare aceste obiceiuri pentru a-ți menține inima sănătoasă.
- Odihnește-te suficient!
Oamenii au tendința de a neglija somnul, pentru că este o activitate obișnuită, care nu creează simptome acute, imediate, și nu doare. Dar multe patologii actuale sunt cauzate de insomnii și sunt boli corelate sau agravate de tulburările de somn. Pornind de la activitatea cognitivă (atenție, memorie, gândire), și continuând cu agravarea bolilor cardiovasculare. De cele mai multe ori, ajungem „să tăiem” din orele de odihnă, din cauza ritmului alert de viață. Consecințele? De la somnolența diurnă, ineficiența pe timpul zilei, dar și apariția dezechilibrelor la nivel nervos și slăbirea sistemului imunitar. Somnul suficient și odihnitor protejează sănătatea mintală și sănătatea fizică și crește calitatea vieții.
Cercetările au indicat că somnul mai puțin de șase ore pe noapte ar putea contribui la apariția bolilor de inimă. European Heart Journal a realizat 15 studii medicale și a implicat aproape 475.000 de persoane care au dormit mai puțin de șase ore pe noapte. Studiul a constatat că riscul de a dezvolta boli coronariene este cu 48% mai mare, iar riscul de a suferi un atac cerebral este cu 15% mai mare.
- Râzi cât mai des!
Un studiu realizat de Universitatea din Maryland Medical Center din Baltimore sugerează că râsul poate juca un rol în protejarea inimii. Cercetătorii au evaluat răspunsurile a 300 de persoane. Jumătate dintre respondenți au avut fie un atac de cord, fie au suferit o intervenție chirurgicală de bypass pe artera coronariană, în timp ce cealaltă jumătate dintre participanți erau persoane sănătoase de aceeași vârstă, care nu aveau boli de inimă. Studiul a constatat că cei cu boli de inimă au râs mai puțin – chiar și în situații pozitive și au manifestat mai multă furie și ostilitate. Ideea? Râsetele pot fi bune pentru inima ta.
- Antrenează-ți inima!
O inimă sănătoasă are nevoie de activitate fizică. Un program regulat de exerciții fizice poate duce la o îmbunătățire a stării generale de sănătate și poate ajuta la menținerea unui nivel optim de funcționare a inimii. Obiceiurile sedentare, precum statul jos, la televizor sau la calculator, ocupă aproape opt ore din ziua unui om obișnuit. Indiferent de tipul de mișcare, poate preferi antrenamentele de forță, cele cardio sau clasele de group fitness, specialiștii recomandă fie minim 150 de minute de exerciții fizice pe săptămână, la o intensitate medie, fie 75 de minute de exerciții fizice intense, de aerobic, săptămânal. Dacă ai anumite probleme de sănătate și nu poți efectua decât exerciții fizice cu impact redus, atunci înotul poate fi opțiunea perfectă pentru tine. În plus, cercetătorii susțin că sportul poate fi îmbinat cu utilul în îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi, cum ar fi grădinăritul, treburile casnice, sau mersul pe jos, sau cu bicicleta, până la locul de muncă.
- Proverbul „ești ceea ce mănânci” este adevărat
Alimentele pe care le consumi în fiecare zi pot afecta sănătatea inimii tale. Conform recomandărilor privind dieta și stilul de viață ale Asociației Americane de Inimă, ar trebui să consumi o varietate de alimente hrănitoare din toate grupele de alimente, să mănânci mai puține alimente sărace în nutrienți și să elimini alimentele grase sau prăjite, care pot duce la creșterea colesterului ”rău” (colesterolul LDL ) și care îți pot afecta inima. Consumă foarte multe fructe și legume, cereale integrale, care pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol rău prezent în organism.
- Renunță la fumat!
Fumatul reprezintă unul din principalii factori care duc la instalarea bolilor cardiovasculare, fiind asociat cu obezitatea, glicemia crescută și colesterolul ridicat. Știai că un fumător care renunță la fumat își poate reduce riscul de boli coronariene? Unele dintre beneficiile pentru sănătate ale renunțării la fumat sunt imediate. În 20 de minute, ritmul cardiac și tensiunea arterială scad, iar după 12 ore, nivelul de monoxid de carbon din sânge revine la normal. Dacă fumezi și te gândești să renunți, consultă ghidul Organizației Mondiale a Sănătății.
- Învață să îți gestionezi stresul
Când grijile cotidiene te acaparează corpul tău simte asta. Stresul crește tensiunea arterială, colesterolul, trigliceridele și cortizolul. Dar gestionarea stresului este esențială pentru sănătatea inimii. Încearcă să găsești metode pentru a te elibera de stres, cum ar fi: meditația, o sesiune de stretching, dansul, ascultarea muzicii.
- Exercițiile de Yoga
Cercetările vin în sprijinul ideii conform căreia Yoga poate ajuta la reducerea riscurilor cardiovasculare precum hipertensiunea arterială şi inflamaţiile vaselor de sânge. Şcoala de Medicină de la Universitatea Washington a efectuat un studiu care a avut următorul rezultat: pacienţii care au făcut Yoga au avut mult mai puţine probleme decât cei care au luat medicamente. Deşi nu este un leac pentru bolile cardiovasculare, efectuarea exerciţiilor Yoga de două ori pe săptamana, timp de 3 luni, a dus la îmbunătăţirea sănătaţii prin diminuarea nivelului anxietăţii şi scăderea semnificativă a pulsului.
Sursa: https://www.abbott.com/corpnewsroom/healthy-heart/7-tips-to-keep-your-heart-happy.html